Nyligen avsatte regeringen 250 miljarder kronor i statliga kreditgarantier till elproducenter. Anledningen var att det finansiella system som omger elmarknaden har svagheter. Men ännu har inget bolag ansökt om kreditstöd.

ANNONS

Magdalena Andersson framträdde med såväl finansinspektionens generaldirektör som med Riksbankschefen när hon gav beskedet för ett par veckor sedan.

Eftersom elmarknaden hotades av den terminshandel som pågår genom Nasdaq Clearing genom derivat, så behövde Sverige och andra länder ställa upp med garantier för att bolagen inte ska gå omkull på grund av utställda säkerheter.

Kreditstöd inte använt

Men än så länge är det inget bolag som har sökt de 250 miljarder kronor som regeringen har avsatt i stor brådska.

Kristin Wengerholt, kommunikatör på Riksgälden, säger till Dagens Industri att ingen ansökan ännu inkommit.

Företrädare för flera av de svenska storbankerna har enligt Di reagerat med förvåning inför beskedet att regeringen fruktar en finanskris som resultat av situationen. En av dem ska ha sagt att det skulle vara otänkbart med den information som bankerna själva har.

ANNONS
ANNONS

I Finland, där reaktionerna på derivaten började, har regeringen däremot kommit överens om en stor kreditgaranti och åtgärdspaket för Fortum, vars gasrelaterade verksamheter har problem just nu.

Läs också:

Varning från Finland bakom regeringens räddningsaktion [Dagens PS]