Dagens PS

Inflationen i USA "ögonöppnare" för börsen som föll

börsen föll
Stockholmsbörsen föll på tisdagen efter att inflationssiffror från USA varit en besvikelse. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 feb. 2024Publicerad: 13 feb. 2024

Den amerikanska inflationssiffran blev ett sänke för Stockholmbörsen som 0,8 procent på tisdagen. Men AB Volvo steg mot nytt kursrekord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsen föll på tisdagen efter att USA:s inflationssiffror var sämre än väntat. Det breda index OMXSPI föll 0,8 procent och storbolagsindex OMXS30 föll 0,6 procent.

Konsumentprisinflationen sägs vara Amerikanska riksbankens Federal Reserves favoritsiffra för att bedöma om det är dags att börja sänka räntan eller ej – och med den logiken är hoppet nu ute för de som hoppades på en snabb räntesänkning.

Den amerikanska inflationen landade nämligen på 3,1 procent på årsbasis för januari, upp 0,2 för månaden, vilket Dagens PS rapporterat om. Förväntningarna var på 2,9 procent inflation på årsbasis.

Stockholmsbörsen reagerade direkt på beskedet och föll en halv procentenhet på kort tid. Även den amerikanska börsen faller, strax efter 17 svensk tid faller både S&P 500 och Nasdaq 1,2 procent.

Riskkapitalbolaget EQT (börskurs EQT) föll 3,2 procent – motsvarande drygt 11 miljarder kronor i börsvärde. Detta efter att en av bolagets fonder avbryter en miljardinvestering i det italienska telekombolaget Wind Tres.

Byggbolaget NCC (börskurs NCC) föll 1,6 procent – de har byggt det vattenland som exploderade på Liseberg under gårdagen.

Fenix Outdoor (börskurs Fenix Outdoor) lämnade sin kvartalsrapport och aktien föll 10,3 procent på sjunkande resultat. DI:s analytiker Ulf Petersson tycker det ger läge att bottenfiska i bolaget, som bland annat har märkena Fjällräven och Naturkompaniet.

Däremot var det inte en mörk dag för alla. AB Volvo (börskurs Volvo) sätter nytt kursrekord för andra dagen i rad efter att ha stigit 0,5 procent.

ANNONS

Läs även: Mest optimistiska investerarna på två år (Dagens PS)

Läs även: Amerikanska skräcksiffran dödar hoppet om sänkt ränta i närtid (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS