Dagens PS

USA beställer stridsplan för 300 miljarder kronor

F35
Pentagon bestället 375 F35:or från Lockheed Martin. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 juli 2022Publicerad: 19 juli 2022

USAs försvarsdepartement och Lockheed Martin nådde under måndagen ett avtal om att under de kommande tre åren bygga 375 nya F-35:or. Ett stridsplan som väntas öka i pris på grund av inflationen och långsammare produktionstakt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi är glada att meddela att departementet och Lockheed Martin nått en överenskommelse för köpet av 375 flygplan”, säger William LaPlante, Pentagons chef för vapenköp.

Reuters rapporterade tidigt på måndagen att avtalet, som är värt omkring 300 miljarder kronor, börjar närma sig avslut. Överenskommelsen nåddes när flygindustrin åter samlades för Farnborough Airshow där målsättningen var att visa upp självförtroendet efter flera tunga pandemiår.

Stridsplan – riktiga dyrgripar

De exakta priserna för den här omgången av F-35:or är inte satta ännu och varierar mellan olika modeller. Den första modellen från 2007 kostade drygt 2 miljarder kronor men efter 15 år av utveckling och effektivisering är prislappen nere på 800 miljoner kronor.

Pentagon har också nämnt att den slutgiltiga ordern kan bli större eller mindre, baserat på kongressens justeringar av budgeten för 2023. Lockheed Martin har också flaggat för att prisbilden kan komma att förändras framöver, baserat på problem med leveranskedjor och försvagade ekonomier världen över.

Något mindre affär än senast

När pentagon senast beställde tre år av F-35:or från Lockheed Martin 219 så var det 478 plan som skulle byggas. Den jättelika ordern innebar att Lockheed Martin kunde köpa in mer komponenter till ett lägre pris, vilket reducerade totala priset med 8 procent till totalt 340 miljarder kronor.

“F-35:an är det dödligaste och skalbara verktyget i hela försvarsdepartementets arsenal”, säger generallöjtnant Mike Schmidt som leder USAs flygvapens F35-program.

ANNONS

F-35:an har vunnit ett flertal stora avtalstävlingar världen över, senast i Finland, Schweiz och Tyskland och med potentiella kunder i Grekland och Tjeckien.

Läs mer: Pentagon and Lockheed reach deal to build 375 F-35 fighter jets

Läs även: Tom Cruise hyrde jaktplan för 111 000 kronor i timmer till Top Gun

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS