Det är inte lätt att sälja ett företag och lämna Ryssland nuförtiden. Det finns inte många potentiella köpare. Få kan resa dit. Mer än 30 jurisdiktioner har sanktioner mot ryska banker, individer eller företag efter invasionen av Ukraina.

ANNONS

De ryssar som har resurserna är inte de mest önskvärda köparna, sa chefen för Emerson Electric Co., som på onsdagen meddelade att de skulle avyttra sin Metran Industrial Group-enhet baserad i Chelyabinsk.

”Jag vill inte sälja verksamheten till en oligark. Jag vill inte sälja den till den ryska regeringen, sa verkställande direktör Lal Karsanbhai i en telefonintervju med Bloomberg. ”Vår preferens skulle vara att sälja den till vår ledningsgrupp och våra anställda i Ryssland.”

Svårt att lämna Ryssland

Situationen belyser svårigheten som många företag står inför när de pausar, avslutar eller trappar ner verksamheten i Ryssland mitt i ett globalt ramaskri över landets agerande mot Ukraina.

Emerson lutar sig mot internationella konsult- och advokatbyråer, inklusive Ernst & Young och Baker McKenzie, som fortfarande är verksamma i Ryssland. Det kan ta så lång tid som nio månader att få affären klar för Metran, som tillverkar mätinstrument och styrsystem.

275 miljoner dollar

Även om det inte är klart vad företaget skulle kunna tjäna på en försäljning, står det för cirka 1 till 1,5 procent av Emersons försäljning, vilket motsvarar så mycket som 275 miljoner dollar årligen.

ANNONS
ANNONS

Vd:n pekade på konkurrenten Schneider Electric SE som ett exempel. Bolaget meddelande i april att de planerar att överföra sin Rysslandsenhet till en lokal ledning.

Läs även: Maersk åker på smäll på 7 miljarder i Ryssland [Dagens PS]