Dagens PS

Förbisett index visar status på ekonomin

lågkonjunktur
USA går mot en lågkonjunktur. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022

Det ofta förbisedda indexet Leading Economic Indicator visar dåliga siffror för september och pekar på att USA:s ekonomi krisar. Tillsammans med fler räntehöjningar bådar det inte gott för resten av hösten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Leading Economic Index, LEI, är en ledande amerikansk indikator som förutsäger framtida ekonomisk aktivitet, som tas fram av organisationen Conference Board.

Det ser inget vidare ut för det ekonomiska läget i USA, i alla fall inte om man ska följa LEI som visar att indexet sjönk med 0,4 procent i september jämfört med månaden innan och med hela 2,8 procent för sexmånadersperioden, skriver CNBC. 

Experter varnar för USA:s ekonomi

Det är inte bara LEI som säger att USA går mot mörkare tider. Experter varnar för en lågkonjunktur med de ihållande räntehöjningarna av Federal Reserve. Enligt en ny Fitch Ratings-rapport kommer en lågkonjunktur, även om den väntas bli mild, slå till mot USA i vår.

Enligt Ataman Ozyildirim, en av cheferna på SEI:s Conference Board, så kommer dock lågkonjunkturen betydligt tidigare än så.

“USA:s LEI föll igen i september och dess ihållande nedåtgående bana de senaste månaderna tyder på att en lågkonjunktur är allt mer sannolikt före årets slut”, uppger han.

Räntehöjningarna slutar i katastrof

Som om det inte var illa nog så tänker Fed fortsätta att höja räntan, och eftersom centralbanken inte ser önskat resultat så är många experter oroade var det hela ska sluta. Barry Sternlicht som är Starwood Capital Groups vd, uppgav nyligen att Fed står inför “enorma katastrofer om de fortsätter med sina åtgärder, och inte bara här, utan över hela världen.”

ANNONS

Enligt Joseph LaVorgna, chefsekonom på SMBC Capital Markets så har vi inte sett de fulla resultaten av räntehöjningarna ännu och “oroväckande nog är Fed inte klara”.

Även om detta gäller amerikanska marknaden så påverkar världens största ekonomi oss i Sverige mer vad vi önskar. Om indikatorerna har rätt så kommer vi gå mot en kall vinter.

Läs även: Fed försvarar räntehöjningar vid möte

Läs även: Winsth: Riksbanken ”leker med elden”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS