IMF-chef Kristallina Georigieva förnekar bestämt att hon skulle ha gjort fel under sin tid som chef för Världsbanken. Misstanke finns om att hon gett Kina fördelar genom att manipulera data. 

ANNONS

IMF, Internationella valutafonden, inleder i dag sitt årsmöte som varar veckan ut. En av punkterna kommer att handla om huruvida chefen för IMF, Kristallina Georgieva, kan sitta kvar på sin post.

Advokatfirman WilmerHale har genomfört utredningen, som undersöker hur Kristallina Georgieva agerat under tiden hon hade höga positioner inom Världsbanken.

Pressat medarbetare

Enligt uppgift ska Georgieva ha pressat medarbetare att skönmåla Kina i rankinglistan ”Doing Business 2018”. Misstankarna om att hon manipulerat data till förmån för Kina bekräftades enligt advokatfirman.

”Jag instämmer inte alls i de fynd och de tolkningar som gjorts”, säger Kristallina Georgieva i ett uttalande. ”Jag har redan träffat och haft en briefing med styrelsen i den här frågan”.

När styrelsen för IMF nu möts ii Washington har de att ta ställning till de uppgifter som framkommit. Om de håller med om advokatfirmans bedömning torde det blir svårt för Georgieva att stanna kvar.

Fem timmars diskussion

I ett uttalande som kom natten till måndagen svensk tid säger IMF att man under helgen som gått träffat och fått information från båda parter. Ett beslut angående Georgievas framtid kommer allra tidigast under måndagen, enligt Reuters.

IMF:s styrelse diskuterade saken under fem timmar under fredagen, för att sedan konstatera att det behövs fler klargöranden innan beslut tas.

ANNONS
ANNONS

Den skandal som nu uppdagats hotar att ta över helt. Planen för IMF:s möte, där representanter från många av IMF:s medlemmar deltar, var att diskutera den globala ekonomin, den pågående pandemin och globala beskattningsfrågor.

Kristallina Georgieva är från Bulgarien, och tillträdde en nyinrättad tjänst som verkställande direktör för Världsbanken år 2017. Före det var hon EU-kommissionär mellan 2010 och 2016. Hon har en doktorsgrad i ekonomi från University of National and World Economy i Sofia. Hon efterträdde Christine Lagarde som chef för Internationella valutafonden år 2019.

Läs även: Världsbanken häver sanktion mot Hifab [Dagens PS]