SBB-vd:n totalsågar den stenrike finansmannens fastighetsimperium. ”En statussymbol ungefär som ett smycke.”

ANNONS

Fredrik Lundbergs fastighetsbolag Hufvudstaden äger tjusiga butiks- och kontorsfastigheter. NK-huset och butiker på fashionabla Biblioteksgatan mot Norrmalmstorg ingår i imperiet.

Men aktiemarknaden är inte direkt imponerad i dagsläget. Det är rea eller åtminstone 40 procents rabatt på aktien, jämfört med senaste substansvärdet, konstaterar Dagens Industri.

Nästa vecka släpper Hufvudstaden rapport och förra gången skrevs värdet ner med 929 miljoner kronor. Allt medan oron stiger på aktiemarknaden för Hufvudstadens exponering mot detaljhandeln, skriver Di, som uppger att aktien rasat med nästan 40 procent i år och att fastighetsbolagets börsvärde minskat till 23 miljarder kronor.

Skeptisk till investering

Uppstickaren SBB, där Ilija Batljan är vd, är ytterst tveksam till en investering i Hufvudstaden vars huvudägare är finansmannen och miljardären Fredrik Lundberg.

Till saken hör att endast två personer i fastighetsbolagets ledning, vd och vice vd, äger aktier i Hufvudstaden. Vice vd:n sitter på ett innehav som inte är värt mer än blygsamma cirka 7 000 kronor, enligt Holdings, skriver Di och konstaterar att det är ovanligt med ett så lågt aktieinnehav bland ledningspersoner i börsbolag.

Till Börspoddden, som refereras av tidningen, säger Ilija Batljan att det är en ”gammal konservativ tanke att äger man fastigheterna på de finaste gatorna då är de tryggast”.

Möjligen ”ett affektionsvärde”

Han utvecklar sin syn på Hufvudstaden i Di:

ANNONS
ANNONS

”Butiker och shoppingcentrum har tidigare varit intressanta för investerare men i dag vill ingen ta i dem med tång. Där har värdena troligen kollapsat mer än vad som syns just nu.”

Ilija Batljan ser ingen anledning att tanka aktier i Hufvudstaden. På sin höjd kan det ”finnas ett affektionsvärde att äga ett fint hus”, säger han till Di och jämför det med en ”statussymbol ungefär som ett smycke”.

Vad finanstoppen Fredrik Lundberg tycker om den här snytingen förtäljer inte historien.