Problem i leveranskedjorna och dyra priser på råvaror och energi gör att Ikea tänker höja sina priser under 2022, säger Inter Ikea Group, som har ansvar för leveranser och design hos Ikea. 

ANNONS

”Vi kan inte garantera stabila priser hos våra återförsäljare under de här svåra omständigheterna, men vi planerar att absorbera en del av de höjda kostnaderna under räkenskapsåret”, säger ekonomichefen för Inter Ikea Group, Martin van Dam, till Reuters.

Han säger också att butikerna själva kommer ha möjlighet att bestämma om de ska föra över de högre kostnaderna, och i så fall hur mycket, på kunderna eller absorbera dem själva.

Efterfrågan på Ikeas produkter är rekordhög – men företaget lyckas inte tillfredställa kundernas behov. Bolaget räknar med att ha ett fullt sortiment igen först nästa sommar, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Inter Ikea Groups resultat föll med 16 procent från år till år räknat i augusti. Jämfört med före pandemin 2019 var vinsten ned 4 procent.

”Den globala pandemin påverkade vårt rörelseresultat under FY21. Den största orsaken var den kraftiga ökningen av transport- och råvarupriser under andra halvan av räkenskapsåret”, skriver Inter Ikea i sin bolagsrapport.

Martin van Dam tror på fortsatt stigande priser på världsmarknaden samt att Ikea behöver höja sina priser – vilket gör Ikeas uppdrag svårt under året som kommer.

ANNONS
ANNONS

”Självklart planerar vi för tillväxt, men det kommer krävas väldigt, väldigt hårt arbete både på leveranssidan och för våra återförsäljare”, säger han till Reuters.

Läs även: Ikea – fullt sortiment först nästa sommar [Dagens PS]