Enligt Internationella energiorganet IEA kommer nu signaler om att världens oljekris är på väg att lätta, rapporterar The Wall Street Journal.

ANNONS

De tecken IEA hänvisar till visar preliminärt att den värsta oljekrisen i världen på årtionden är på väg att lätta.

En orsak till det är att sanktionerna mot Ryssland för kriget i Ukraina inte slår så hårt som väntat.

Där utöver har både USA och Kanada ökat sin oljeproduktion.

Lägre tillväxt i ekonomin väntas samtidigt dämpa efterfrågan på olja, vilket även oljekartellen OPEC räknar med (se längre ner i artikeln).

På tisdagen sjönk priset på råolja (Brent – riktmärket på marknaden) med 7,1 procent till 99,49 dollar per fat.

Därmed är oljepriset på väg att närma sig sin lägsta nivå sedan kriget i Ukraina bröt ut, men det bör tilläggas att oljepriset på nytt stigit i dag, onsdag,  med 1,1 procent till 100,54 dollar fatet, enligt WSJ.

ANNONS
ANNONS

När Ryssland anföll och invaderade Ukraina 24 februari i år dröjde det inte länge förrän priserna på oljemarknaden sköt i höjden.

Då låg priset för ett fat olja på nära 130 dollar, men oljeproducenterna har inte skruvat på oljekranarna i takt med att efterfrågan ökat. Det har drivit upp oljepriserna.

Där till har västs sanktioner mot Ryssland inneburit att miljontals fat olja inte nått marknaden, även om sanktionerna alltså haft mindre påverkan än väntat, enligt IEA.

Ryssland är en av världens största oljeexportörer.

Det som ställt till det ytterligare på marknaden för ”det svarta guldet” är att de oljeproducerande länderna inte pumpat upp olja i den utsträckning som varit önskvärd, även om man gradvis har höjt oljeproduktionen och enligt vissa analytiker nu maximerat produktionen.

Saudiarabien har dock enligt WSJ varit ovillig till att öka sin produktion. Till saken hör att oljekartellen OPEC, som leds av Saudiarabien, är allierat med Ryssland och en rad andra oljeproducenter i en gruppering som kallas OPEC+.

ANNONS
ANNONS

OPEC spår nu, i likhet med IEA, att efterfrågan på olja minskar framöver.

OPEC räknar med att den globala efterfrågan på olja sjunker till 2,7 miljoner fat på dag under nästa år från 3,4 miljoner fat olja per dag i år.

Orsakerna till det där är, enligt OPEC, att Europa och USA tyngs av hög inflation och räntehöjningar från centralbanker vilket för med sig en avmattning i ekonomin.

Läs även: IEA: Den globala energikrisen kan bli ännu värre [Dagens PS]