Inkassobolagen får in allt fler ärenden nu när allt blir dyrare och många redan inte kan betala, framöver väntas dock ännu högre priser.

ANNONS

Svensk Inkasso, inkassobolagens intresseorganisation, har frågat runt 40 av sina medlemmar om deras inflöde av ärenden och hälften har sett en ökning, de stora inkassobolagen har sett en ökning på 10 procent, det rapporterar Svenska Dagbladet.

”Vi har sett kostnadsökningar under en längre tid nu, och vi ser att många lever i en pressad ekonomisk situation. Det finns kostnader som hushåll inte kan påverka, som hyra, räntor och energi”, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande i Svensk Inkasso, till SvD.

Han säger vidare att branschorganisationen ser att människors betalningsförmåga minskar och att han tycker att det är oroande.

Kommer inkassobolagen nu agera hårt mot dem som inte betalar eller kommer de ha mer tålamod?

”Det finns en förståelse hos uppdragsgivarna. Jag tror att att det kan bli så att inkassobolagen får mer i uppdrag att förhandla om avbetalningsplaner”, säger Fredrik Engström till Svd.

Han menar att det inte är särskilt bra om ärenden går till utmätning och människor måste lämna sina hem, då förlorar de helt sin betalningsförmåga.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Framtiden ljusare i norra Sverige [Dagens PS]