En lågkonjunktur väntas dra in över Sverige nästa år. I norra Sverige ser framtiden dock ljusare ut med stora industrisatsningar som inte bromsar in. 

ANNONS

Elpriserna är som bekant redan lägre i de norra delarna av landet, och det gynnar stora projekt som Northvolts batterifabrik i Skellefteå och H2 Green Steels anläggning i Boden, som inte ser ut att bromsas in, skriver Di.

”Det kan vara så att den här regionen kommer att påverkas mindre eftersom de stora etableringarna finns och fortsätter att driva på”, säger Ida Rönnblom, som ansvarar för industrietableringarna i norra Sverige på Arbetsförmedlingen.

Högre arbetslöshet, inflation, räntor och elpriser. Experterna målar upp en mörk bild för Sverige med kommande lågkonjunktur nästa år.

Inflyttning krävs

Den bilden stämmer dock inte för norra Sverige, men för att att de delarna ska lyckas krävs en inflyttning från andra områden och den har hittills uteblivit. Lågkonjunkturen kan i sig själv locka människor att flytta menar Ida Rönnblom.

”När förutsättningarna förändras för människor finns det en anledning att se sig omkring och kanske titta lite längre.”

Ekonomisk morot

Istället för inflyttning minskar för tillfället befolkningen i de norra delarna på många håll, och det kommer eventuellt krävas en ekonomisk morot för att få människor att vilja flytta, där det bland annat pågår diskussioner om flyttbidrag.

ANNONS
ANNONS

”Jag ser hellre en ”stanna kvar”-premie, för alla de som kommit upp för att jobba och fått upp ögonen för regionen”, uppger Peter Larsson, regeringens särskilda samordnare för norra Sverige.

Läs även: Elpriset slår alla tiders rekord i augusti [Dagens PS]