”De här tecknen på att konjunkturen mattas av har fortsatt och i vissa fall till och med eskalerat”.

ANNONS

Det konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en intervju med Dagens Nyheter och nämner att oron särskilt märks i Kina och Europa.

Tidningen skriver att Stockholmsbörsen rycker fram och att raset när aktiemarknaden skakade i höstas snart tagits igen på bara några månader.

Sedan årsskiftet uppges Stockholmsbörsen ha gått upp med snudd på 15 procent och det talas om att börsen är på väg mot en ny rekordvår.

Frida Bratt anser att det vi ser är ”exceptionellt”, säger hon till DN, men förklarar att det handlar om en återhämtning av det tunga börsfallet i höstas. Då rasade Stockholmsbörsen nästan på 17 procent på bara ett par månader.

”Det är som en gummisnodd som åker tillbaka nu. Det blir ganska uppenbart att vi prisade in lite för mycket negativt i hur långt vi kommit i den här konjunkturavmattningen det pratades om”, säger experten till DN.

Det går dock inte att blåsa faran över för att börsen just nu har medvind.

ANNONS
ANNONS

Den finansiella oron kvarstår som en underliggande faktor, menar hon, och får medhåll av Johanna Kull, sparekonom på Avanza:

”Det kan absolut bli svängigt, framför allt nu när de första kvartalsrapporterna kommer”, säger Johanna Kull bland annat i DN-artikeln.