Den holländska regeringen avsätter pengar för att be om ursäkt för slaveriet, uppger Bloomberg.

ANNONS

Förra året bad borgmästaren i Amsterdam formellt om ursäkt för stadens del i slaveriet. Den statliga långivaren ABN Amro Bank och den holländska centralbanken gjorde det samma, i ABN:s fall eftersom man till vardags var involverad i slavhandeln och den dagliga verksamheten med plantager. Andra holländska bolag sålde försäkringar till fartyg med slavar.

Nu kommer Holland som nation att officiellt be om ursäkt för slaveriet, enligt anonyma källor som Bloomberg har talat med.

Slaveriet kompenseras i världen

I samband med att Holland ber om ursäkt för sin inblandning som nation kommer landet också att avsätta en fond på 200 miljoner euro, eller motsvarande 2 miljarder kronor. Fonden kommer bland annat att finansiera informationsprojekt om slaveriet.

Beslutet är ovanlig i sitt slag i Europa, men en av anledningarna är att Black Lives Matter-rörelsen har fört upp frågan på dagordningen. En del länder har avsatt medel för att kompensera familjer och släktingar till förslavade människor. USA kommer att tillsätta en kommission för att utforma kompensation till slavättlingar.

Klaas Knot, som också är ordförande för den nederländska centralbanken tillkännager samtidigt att banken inrättar  en fond för att finansiera projekt värda 5 miljoner euro under de kommande 10 åren i Nederländerna, Surinam och Karibien.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Fonder som är anti-woke ska locka konservativa [Dagens PS]