Tack vare att de fasta lönerna höjdes rejält kunde toppcheferna på ett par svenska investmentbanker casha hem saftiga bonusar.

ANNONS

EU införde ett bonustak för banker efter finanskrisen för att undvika en hetsjakt på bonusar.

Reglerna i Sverige är att rörlig ersättning – eller bonus – inte får vara högre än den fasta lönen.

Det här berättar Dagens Industri och förklarar att på Carnegie och ABG Sundal Collier har de fasta lönerna justerats upp kraftigt vilket gör att även bonusarna höjts rejält.

I enskilda fall har lönerna höjts med nästan 70 procent på Carnegie och på ABG Sundal Collier med drygt 50 procent, utom för vd:n Jonas Ström som fått en löneförhöjning på 60 procent, enligt tidningen.

Investmentbankerna försvarar bonusarna

Utan att krångla till det alltför mycket har investmentbankerna alltså höjt lönerna ordentligt för toppcheferna för att kunna belöna dem med generösa bonusar som i vissa fall motsvarar löneökningarna.

”Vi anpassar inte fasta löner utifrån lönsamheten för enskilda år. Däremot behöver ersättningar över tid anpassas. ABG Sundal Collier erbjuder skälig och marknadsmässig ersättning för att attrahera och behålla personal på nyckelpositioner”, skriver Petter Brunnberg, kommunikationschef på ABG Sundal Collier, till Di.

Anders Johnsson, styrelseordförande i Carnegie, deklarerar å sin sida att ersättningen baseras på en modell för vinstdelning mellan personal och ägare.

ANNONS
ANNONS

Finansinspektionen avböjer att kommentera enskilda bankers agerande, men om misstanke finns att regelverket rundas kan FI ta upp ett sådant fall för granskning, meddelar tillsynsmyndigheten, uppger Di.

Läs mer: Plåster på såren – vd får 5 miljarder kronor vid exit [Dagens PS]

Läs även: Finanseliten i New York får en snittbonus på 2,4 miljoner per person [Dagens PS]