Allt fler väljer att spara sina pengar på konton med bindningstid och fast ränta, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att flera banker nu erbjuder högre sparränta.

ANNONS

Höjd styrränta och därmed även ränta till spararna kombineras nu med turbulens på börsen. Det driver spararna till nya metoder för att trygga sina pengar.

Allt fler väljer att helt enkelt börja sätta in pengarna på ett sparkonto i stället för att spekulera i aktier.

Fredrik Nordquist på rådgivarorganisationen Konsumenternas bank och finansbyrå, säger till Sveriges Radio att intresset ökar. Organisationen får fler frågor än tidigare om sparande över lag och intresset för säkrare sparformer ökar.

Det är osäkerheten på börsen som driver på utvecklingen. Tillsammans med bankernas stegvisa höjning av räntan motiverar det många att binda sitt sparkapital på ett konto med fast räntesats. På marknaden går det att välja mellan en bindningstid från tre månader och upp till fem år.

Sparränta kan stiga mer – se till att tajma

Samtliga större banker och flera av de mindre har successivt höjt räntan för sparande med bindningstid och flera banktjänstemän uppger att de ser ökat intresse för den formen av sparande. Bankerna har också börjat konkurrera om kapital med hjälp av sparräntan.

”Det börjar röra på sig, och det gör det väl alltid när det sker ränteändringar över lag i samhället, att även sparräntorna kan börja röra sig uppåt. Men det har precis börjat så att en riktigt stor konkurrens kanske man inte har sett ännu”, säger Fredrik Nordquist till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Det är tryggare att spara i konton med fast ränta än att satsa pengar i aktier, men Fredrik Nordquist tycker att sparare ska vara medvetna om att sparräntan kan fortsätta uppåt. Därför ska man också vara medveten om att kapitalet blir bundet till en viss räntesats hela perioden.

Läs också:

SBAB: Höjd inlåningsränta för sparare [Dagens PS]
Varning: Sparkontot kan stå dig dyrt [Dagens PS]