Klädjätten H&M kommer in med en delårsrapport som är bättre än väntat och aktien sticker i väg uppåt rejält på Stockholmsbörsen.

ANNONS

H&M:s bruttomarginal i andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret ökar från 53,9 procent under samma period i fjol till 54,8 procent.

Enligt en sammanställning av Infront, som Di hänvisar till, väntades en bruttomarginal på 53,3 procent för Q2 i år.

Analytikerna räknade också med ett rörelseresultat nu på 4 278 miljoner kronor, men H&M drämmer till med en betydligt bättre siffra än så – rörelseresultatet blev hela 4 988 miljoner kronor.

Modejätten spår en dämpad försäljning i juni till följd av pausen i Ryssland, Belarus och Ukraina – försäljningen väntas gå ner med 6 procent i lokal valuta.

H&M:s vd är sammantaget nöjd med kvartalsresultat från bolaget.

”Väl mottagna kollektioner ledde till en stark utveckling med fortsatt ökad fullprisförsäljning och minskade prisnedsättningar. Försäljningen ökade kraftigt i våra fysiska butiker samtidigt som online går fortsatt bra. Detta visar återigen värdet av att ha både fysiska och digitala kanaler som stärker och kompletterar varandra. Integrationen av försäljningskanalerna fortsätter därför parallellt med kontinuerliga satsningar inom främst tech, varuförsörjningskedjan och hållbarhet”, säger Helena Helmersson i en kommentar.

Varulagret ökar och den trenden spås hålla i sig. Däremot minskar antalet H&M-butiker.

ANNONS
ANNONS

Företaget inleder i dag, den 29 juni, det tidigare aviserade återköpsprogrammet av aktier på 3 miljarder kronor.

H&M-aktien steg med drygt 1 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen, men uppgången har sedan utökats rejält och i skrivande stund (strax efter lunch) är kursen upp med hela 5,42 procent. Följ aktiens utveckling i realtid här.

Läs även: Köpvärd H&M-aktie efter kursraset [Dagens PS]