Heineken varnar: Dyrare öl i hela världen

Uppdaterad: 16 feb. 2022Publicerad: 16 feb. 2022
Dyrare öl
Bryggerijätten Heineken flaggar för dyrare öl framöver. (Foto: TT)

Bryggerijätten Heineken varnar för att det kommer att bli dyrare öl i hela världen. Detta efter rejäla prisuppgångar på bland annat aluminium, korn, energi och frakt. 

ANNONS
ANNONS

Nederländska Heineken är Europas största tillverkare av lager, med ölen med samma namn som företaget som storsäljaren. De producerar också märkena Tiger, Sol och Strongbow cider.

Nu varnar företaget att det kommer att bli betydligt dyrare att köpa deras öl framöver – de planerar prishöjningar på bred front i hela världen, enligt vd:n Dolf van den Brink.

“Den här typen av prishöjningar och inflation tror jag att vi inte har sett på en generation. Det stora okända är hur detta kommer att påverka de mer utvecklade marknaderna som inte har sett den här typen av prissättning tidigare”, säger han till nyhetsbyrån Reuters i samband med öltillverkarens bolagsrapport för 2021.

Priset på korn har dubblats på ett år, aluminium är upp 50 procent, och energi- och fraktkostnaderna har också ökat kraftigt. Bryggeriet tror därför på en prisökning på öl på runt 15 procent.

“Det finns ingen modell som kan hantera den här typen av inflation. Det är typ utanför listorna. Så vem som helst kan gissa. . . vilken inverkan kommer att bli på volymerna på grund av alla dessa prisökningar”, säger han.

Företaget redovisade dock en fin vinstmarginal på 15,6 procent för 2021, med en ökad ölförsäljning på 4,3 procent. van der Brink förväntar sig en liknande siffra för 2022, men flaggar samtidigt för att försäljningen av öl kan sjunka på grund av högre priser.

Läs även: Experter hissar aktie för Corona-ölen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.