Dagens PS

Heineken tar smäll – lämnar Ryssland

Heineken
Heineken gör en beräknad förlust på motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor med utträdet från den ryska marknaden. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 aug. 2023Publicerad: 25 aug. 2023

Bryggerijätten Heineken tar en förlust på väntade 300 miljoner – nästan 3,6 miljarder kronor – när företaget nu lämnar Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett pressmeddelande på fredagen framgår det att Heineken slutför utträdet från Ryssland, som företaget påbörjade i mars förra året efter att Ryssland inlett sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari 2022.

Bolaget uppger att man nu avslutar processen med en försäljning i Ryssland till ryska burkförpackningsföretaget Arnest Group.

Försäljningspriset är 1 euro och den nederländska ölbjässen räknar med en “total kumulativ förlust på 300 miljoner euro”.

Heinekens vd: Stor utmaning att lämna Ryssland

Ryska Arnest Group, som är landets största tillverkare av kosmetika, hushållsartiklar och metallförpackningar för sektorn Fast Moving Consumer Goods, förvärvar nu alla företagets tillgångar i Ryssland, inklusive sju bryggerier.

De 1 800 anställda på Heineken i Ryssland har fortsatta anställningsgarantier för de kommande tre åren, heter det.

“Den senaste tidens utveckling visar på de stora utmaningar som stora tillverkningsföretag står inför när de lämnar Ryssland. Även om det tog mycket längre tid än vi hade hoppats säkrar denna transaktion försörjningen för våra anställda och gör det möjligt för oss att lämna landet på ett ansvarsfullt sätt”, säger Heinekens vd och styrelseordförande Dolf van den Brink i en kommentar.

Varumärket Heineken togs bort från Ryssland redan 2022. Nu kommer även Amstel att fasas ut. Det ska ske inom sex månader.

ANNONS

“Det finns ingen köpoption att återvända till Ryssland”, deklarerar öltillverkaren.

Läs även: Bill Gates köper Heineken-aktier: “Ingen stordrickare” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS