Dagens PS

Hård press på Thedéen: Svik inte hushållen

press
Riksbankschef Erik Thedéen uppmanas att inte svika hushållen utan sänka räntan i maj efter fredagens inflationsskräll. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Inflationsskrällen sätter press på Riksbanken och i en analys skriver Placera att det blir “svårt för Riksbanken att undvika en räntesänkning redan i maj”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har under fredagen berättat om det överraskande inflationsfallet och att förste vice riksbankschef Anna Breman i dag upprepar i ett tal i dag på ett seminarium hos Danske Bank sin bedömning från Riksbankens penningpolitiska möte i mars att “styrräntan troligtvis kan sänkas i maj eller juni”.

Avanzaägda Placera konstaterar att Riksbanken nu är under press att infria förväntan om en räntesänkning i maj.

“Osvuret är visserligen bäst men det vore närmast ett svek mot såväl inflationsmål som hushåll om inte Riksbanken skred till verket”, heter det i analysen där slutsatsen är att KPIF, Riksbankens inflaionsmål, nu är “snubblande nära” 2 procent.

Enligt sajten finns det två hot mot en räntesänkning varav det ena hur andra centralbanker agerar, där tycks en räntesänkning från Fed nu vara långt borta.

Det andra hotet är kronans fortsatta försvagning.

“Vi på Placera tycker ändå att det vore i det närmaste absurt om Riksbanken tog en svagare svensk krona som främsta förevändning för att låta räntan ligga still. Den kronförsvagningen som skett är egentligen inget större hot mot inflationen”, skriver sajtens Pekka Kääntä och påpekar att räntemarknaden nu fullt ut räknar med att den svenska styrräntan sänks i maj.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS