Dagens PS

Inflationen skräller och räntan kan sänkas i maj

räntan
Förste vice riksbankschef Anna Breman upprepar att räntan kan sänkas i maj eller juni. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Inflationen backar oväntat i mars och i ett tal i dag upprepar förste vice riksbankschef Anna Breman att “styrräntan troligtvis kan sänkas i maj eller juni”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Breman gjorde den här bedömningen redan vid Riksbankens penningpolitiska möte i mars och nu hon slår på nytt fast att det är “positivt att inflationen har fallit från höga nivåer”.

Mätt i KPIF, räntorna exkluderade, var prisnivån 2,2 procent i årstakt i mars, enligt SCB,och det kan jämföras med marknadsförväntan på en liten ökning av februarisiffran på 2,5 procent.

Riksbanken räknade i sin prognos med en KPIF-inflation på 2,7 procent i mars och enligt Infront låg snittförväntan på marknaden på en siffra på 2,6 procent under månaden, skriver Omni Ekonomi.

Här är fler inflationssiffror som sätter press på räntan

Inflationstakten sjönk under den aktuella månaden även mätt med de alternativa måtten KPI och KPIF-XE, till 4,1 respektive 2,9 procent.

Riksbankstoppen Anna Breman, som på fredagen talar på ett seminarium på Danske Bank, betonar att inflationen nu fallit från höga nivåer men hon håller fortfarande dörren öppen för bakslag.

Hon understryker vikten av att förstå inflationens psykologi för att stå bättre rustad för framtida politiska utmaningar.

“Hushållens inflationsförväntningar tenderar att förbises i den penningpolitiska analysen, eftersom de ofta förväntar sig en högre inflation än vad som uppmäts. Men ny forskning visar att hushållens inflationsförväntningar är viktiga”, säger Breman.

ANNONS

Den beteendeekonomiska forskningen betonar också att hushållens upplevelse av rättvisa kan påverka företagens prissättning. Hushållen verkar vara mer benägna att acceptera prishöjningar orsakade av högre kostnader än högre efterfrågan, konstaterar hon.

Det kan förklara varför företagen i högre grad kunnat höja sina konsumentpriser de senaste åren, vilket spätt på inflationen, resonerar Riksbankens förste vice riksbankschef.

ANNONS

Senaste nytt

Anna Breman: Ta inte låg inflation för given

“Kommer hushåll och företag att agera annorlunda framöver när en hel generation nu för första gången har fått uppleva en period med hög inflation?” frågar sig Breman som varnar för inflationstoppar kan bli mer vanliga framöver.

Utsikterna för inflationen ser nu “gynnsamma ut” och detta fick Breman, förklarar hon, att göra bedömningen att räntan sannolikt kan justeras ned redan i maj eller i juni.

“Men en smidig återgång till en varaktigt låg och stabil inflation ska inte tas för given. Penningpolitiken behöver därför präglas av en prövande ansats, med beredskap att anpassa styrräntan när vi successivt får ökad kunskap om vilken räntenivå som är förenlig med en varaktigt låg och stabil inflation.”

Kronan backar mot dollarn på inflationsskrällen

Apropå dagens oväntade och glädjande inflationsfall skriver Di att “det inte är “allt inte är inte odelat positivt” och pekar på att kronan tappar mot dollarn och även euron.

ANNONS

Om kronan försvagas allt för mycket hotar det att stoppa en snar sänkning av räntan från Riksbanken, är bedömningen.

Läs även: Efter Fed-bakslaget – ECB kan sänka först Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS