Mer än var femte rik banktopp med förmögenheter utomlands slipper skatt på pengarna genom en särskild skattestatus.

ANNONS

Drygt 20 procent – mer än var femte – rik banktopp i Storbritannien med hemvist och förmögenheter utomlands erbjuds skattebefrielse , uppger Bloomberg med hänvisning till forskare från London School of Economics och University of Warwick, LSE.

Andy Summers, biträdande professor vid LSE:s juridiska avdelning, konstaterar att de brittiska rikingarna har skattefördelar som vanliga dödliga bara kan drömma om.

Mest vanligt är det att förmögna personer verksamma inom finans- och försäkringsbranscherna utnyttjar det fördelaktiga skattesystemet.

Även inom oljeindustrin är det vanligt förekommande och i viss utsträckning i bilindustrin.

Roman Abramovitj åker skatte-gräddfilen

Men det ska också understrykas att idrotts- och filmstjärnor i hög grad har en speciell skattestatus. En av sex rika idrottare och skådespelare uppges utnyttja skatte-gräddfilen.

En just nu högaktuell person som propsat på skatteimmunitet på sina tillgångar utomlands är Chelseaägaren och oligarken Roman Abramovitj.

En annan är stålmagnaten Lakshmi Mittal, berättar Bloomberg.

Biträdande professor Andy Summers på LSE säger att den särskilda skattestatusen för utländska förmögenheter förtjänar mer granskning eftersom det belastar den brittiska statskassan, samtidigt som skattetryck rent generellt har hårdnat för vanliga medborgare i landet.

Just detta, att skatten ökat i Storbritannien, påpekade nyligen finansminister Rishi Sunak och deklarerade att skattebördan för britterna i allmänhet i dag är den högsta sedan andra världskriget.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stefan Persson rikaste dollarmiljardären i Norden [Dagens PS]

Läs mer: Nya dollarmiljardärer trots pandemi, krig och börsnedgång [Dagens PS]

Läs även: Miljardär säljer unik vinsamling efter börssmäll [Dagens PS]