Dagens PS

Wall Street-björn ser rally i kristallkulan

Wall Street björn
En "ökänd" björn på Wall Street spår ett temporärt börsrally i kristallkulan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Han uppges vara en “ökänd” björn på Wall Street och nu ser han ett nytt rally i horisonten på aktiemarknaden i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Michael Wilson, som leder Morgan Stanleys strateger och som tidigare prickat rätt om omfattningen på årets nedgångar, tror nu enligt Fortune att ett nytt rally stundar på Wall Street innan aktiemarknaden åter faller pladask.

Den omvittnat “ökända” Wall Street-björnen spår att S&P 500 kan avancera ytterligare 5 till 7 procent från fredagens starka avslut, med räntekänsliga aktier som bränsle, innan kräftgången tar ny fart på börsen.

“Vi tror att de amerikanska aktiemarknaderna kan rusa ytterligare”, skriver Morgan Stanleys strateger med Michael Wilson i täten, enligt Fortune.

Prognosen innehåller även en fortsatt nedgång för obligationsräntor och oljepriset, vilket redan lättat umbärandena för hårt pressade spekulanter på USA:s börser med förra veckans kraftfulla återhämtning för den amerikanska aktiemarknaden.

Nu väntas första halvåret i år trots det bli det värsta på 90 år för USA:s börser.

Det som fått marknaden ur balans är främst dagens skenande inflation och förestående räntehöjningar från Fed i kampen mot konsumentprisökningarna.

Så säger Morgan Stanleys björn om sitt scenario för Wall Street

Farhågorna är många om att den amerikanska ekonomin ska slungas in i en recession, även om USA:s centralbank kommunicerat att man eftersträvar en mjuklandning från de penningpolitiska åtgärder.

ANNONS

Fed-chefen Jerome Powell har dock inte kunnat ge några garantier för att ekonomin inte går in i en lågkonjunktur.

För det breda börsindexet S&P 500 är tappet hittills hela 20 procent från toppen och det ser ut som att årets första halvår ska bli det sämsta sedan 1970 för indexet, som alltså befinner sig i björnmarknad, skriver Fortune.

“Björnmarknaden är sannolikt inte över även om det kan kännas som det under de närmaste veckorna”, säger Morgan Stanley-strategen Michael Wilson vars basscenario är att S&P 500 bottnar med en nedgång på 13 procent från S&P 500-indexets senaste stängning.

En recession skulle dra ner indexet ytterligare – raset blir då över 23 procent, enligt expertens scenario, framgår det.

Läs även: Priset på råvaror har vänt – bra för börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS