Det thailändska bolaget Jasmine Technology Solution Pcl är aktien som har rusat över 7 000 procent i år – efter en satsning på kryptovalutor. 

ANNONS

Jasmine Technology lyfts fram av Bloomberg som den största aktieraketen i techsektorn, efter en sammanställning av data från hela världen över techbolag med ett börsvärde över 2 miljarder dollar.

Aktiens raketfart från 1,83 thailändska baht (50 öre) till dagens 132,5 baht (36 kronor) innebär en uppgång på 7 140 procent.

”Överträffat våra förväntningar”

Bolaget är ett telekombolag i grunden och beskriver sig själva som ”ledande i integrerade telekom- och IT-system” på sin hemsida. Men den stora rusningen i aktien kom när bolaget presenterade en satsning på kryptovalutor i form av så kallad bitcoin mining, där de ska bygga Thailands största anläggning för brytning av kryptovalutan.

Bolaget satsar också hårt på bitcoin i sin marknadsföring, med bokstäverna JTS och en bitcoin i sin logga på hemsidan.

”Den starka responsen från investerarna har överträffat våra förväntningar”, säger bolagets ordförande Soraj Asavaprapha i en intervju.

Det råder stor entusiasm kring kryptovalutor i Thailand och Jasmine Technology är bara ett av många bolag som nu satsar på sektorn.

”Lite information” om aktien

Jasmine Technology har hittills bara brutit åtta bitcoin med sina 325 maskiner sedan starten för några månader sedan, men bolaget förväntas vara betydligt mer aktiva nästa år med satsningar på 7 000 nya maskiner för brytning av kryptovaluta.

”Vi har fortfarande lite information om företagets fundamenta, värderingar och intäktsprognoser eftersom denna bitcoin-brytning är väldigt ny i Thailand”, säger Wilasinee Boonmasungsong, analytiker vid Globlex Securities Co i Bangkok till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Men intresset har också fått myndigheterna att intressera sig med förslag om hårdare regler.

”Den har fått ett bra välkomnande från investerarna för att vara landets pionjär, men det finns en viss regulatorisk risk”, säger Wilasinee Boonmasungsong till Bloomberg om aktien som är upp över 7 100 procent i år.

Läs även: Kryptoåret 2021: Årets höjdpunkter inom krypto [Dagens PS]