Dagens PS

Kryptoåret 2021: Årets höjdpunkter inom krypto

Kryptoåret 2021
En sammanfattning av det händelserika kryptoåret 2021. (Bild: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 25 dec. 2021

Det har varit ett händelserikt år för kryptovalutorna och med en dryg vecka kvar på året är det dags att knyta ihop säcken och sammanfatta kryptoåret 2021. En lista som bland annat tar upp den snabbt växlande kursen på bitcoin, storföretag som öppnat för betalning med kryptovalutor och rekorddyra NFT:er.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla investerar i Bitcoin och öppnar för köp med krypto

En av kryptoårets stora kryptohändelser var när Elon Musk-ägda elbilstillverkaren Tesla slog till på bitcoin för 15 miljarder och öppnade för köp med valutan. Det hela pressade upp värdet på bitcoin till nya rekordnivåer men Musk påtalade att kryptovalutornas belastning på klimatet står i vägen för att tillåta köp av Tesla med kryptovalutor, så därför är det hela lagt på is tillsvidare.

NFT säljs för hissnande rekordnivå

Handeln med NFT:er har exploderat och det har vi förstås rapporterat om under året och den hittills dyraste NFT:n “everyday” såldes alltså för 63 miljoner dollar. Affären bidrog till att handeln med digital konst växte snabbt och att begreppet spreds som en löpeld över världen.

Memecoins vaknar till liv

För den kryptovane eller bevandrade inom memes är dogecoin inget nytt fenomen, men att det skulle vinna mark som en seriös kryptovaluta trodde nog inte många. Efter att Elon Musk öppnade för att i framtiden acceptera dogecoin som betalmedel hos Tesla kan dess inflytande inte förnekas. De flesta memecoins som finns på marknaden handlas för något öre eller mindre, men fenomenet kommer sannolikt att fortsätta utvecklas.

Coinbase listas

Listningen av amerikanska Coinbase splittrade Wall Street, men får ändå sägas ha bidragit till ett ökat anseende för kryptovalutor som fenomen. Företaget är en plattform för handel med kryptovalutor. Noteringen sammanföll med en höjdpunkt i värdet på bitcoin och företagets värde uppgick som mest till 112 miljarder dollar innan det avtog.

ANNONS

Svängningarna i mitten av maj

Att bitcoin och andra kryptovalutors värde kan svänga snabbt vet de flesta. Men i maj 2021 tog svängningarna i bitcoins värdering nya proportioner. Först ner 30 procent och sen upp 30 procent samma dag, den 19:e maj. Det tros bero på Musks uttalanden om att sluta tillåta krypto som betalmedel för Tesla såväl som oro över kinesiska tillslag efter ett uttalande på landets riksbanks hemsida.

Det här är bara ett axplock ur det händelserika kryptoåret och man kan räkna med att kryptovalutorna fortsätter att skaka om tillvaron för investerare världen över även nästa år.

Läs mer: Crypto’s wild 2021

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS