Handelsbanken släppte sin rapport för delåret redan på tisdagen i stället för i dag, onsdag, och siffrorna övertygar – men aktien faller tungt.

ANNONS

Handelsbanken, SHB, kom in med en tidigarelagd rapport på tisdagskvällen och rörelseresultatet har ökat med hela 26 procent för perioden januari-september 2021, jämfört med motsvarande tid i fjol.

Årets rörelseresultatet för ovanstående period blev 18 154 Mk, att jämföra med 14 423 Mkr under de tre första kvartalen i fjol.

Siffrorna över tredje kvartalet visar samtidigt att rörelseresultatet ökar 9 procent, jämfört med Q3 i fjol.

Det blev 6 554 Mkr i år (5 988 Mkr).

Resultatet per aktie stiger med 10 procent till 2,62 kronor (2,39).

Intäkterna under Q3-perioden i år ökar med 2 procent till 11 815 Mkr (11 602 Mkr).

ANNONS
ANNONS

Provisionsnettot ökar med 3 procent. Provisionsintäkterna från fondförvaltning ökar med 8 procent.

”Arbetet med de kostnadsreducerande åtgärderna fortskrider enligt plan med oförminskad kraft”, skriver Handelsbanken i pressmeddelandet.

Vd – ”bästa kvartalet i bankens historia”

Här kan du ta del av alla siffror över storbankens delårsresultat.

Till SvD säger bankens vd Carina Åkerström att resultatet som nu kommit in för årets tredje kvartal ”är det bästa kvartalet i bankens historia”.

För Carina Åkerström, som blir 59 år på fredag, var det en välkommen present.

Dagens PS har under onsdagsmorgonen berättat att Handelsbanken säljer av sina verksamheter i Danmark och Finland på grund av för dålig lönsamhet där.

ANNONS
ANNONS

Nyheten om detta var anledningen till att banken valde att släppa sin delårsrapport på tisdagskvällen i stället för i dag, onsdag morgon.

”Affärsmässigt vill vi ha en närvaro där vi har bäst förutsättningar till lönsam tillväxt och stark marknadsposition. Med detta stärker vi bankens ambitioner på våra huvudsakliga marknader Sverige, Norge och Storbritannien”, förklarar vd Carina Åkerström i ett pressmeddelande.

Vid klockan 9.40 var Handelsbankens aktie ner med hela 4,18 procent på Stockholmsbörsen, vilket kan betecknas som ett kursras.

Läs även: Tunga institutioner dumpar Handelsbanken – storsäljer aktier [Dagens PS]