Handeln med nickel har stoppats på London Metal Exchange även på torsdagen. Börsen säger att de ”medvetet prioriterar stabilitet”, skriver CNBC. 

ANNONS

Handeln med nickel på London Metal Exchange var stängd i en vecka efter en historisk ”short squeeze” av nickel som fick hela sektorn att storma, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nickelpriset rusade rejält efter Rysslands invasion av Ukraina, och i mitten av det här marknadskaoset stod den kinesiska investeraren Xiang Guangda och hans företag Tsingshan Holding Group som köpte stora mängder av metallen för att kompensera för sina korta positioner.

Under onsdagen öppnade handeln igen, men fick snabbt stängas efter att ett ”systemfel” gjort att transaktioner gått igenom under det golv på 5 procent värdeminskning som satts upp för onsdagen. Handeln återupptogs onsdag eftermiddag.

Under torsdagsmorgonen föll priset på tremånaderskontrakt på nickel, vilket är riktmärket för branschen, med 8 procent och slog omedelbart i det golv som satts upp för torsdagen. Handeln stoppades alltså igen.

Matthew Chamberlain, vd på London Metal Exchange, säger till CNBC att de ”medvetet prioriterar stabilitet” genom att sätta upp ett relativt smalt intervall av dagliga handelsgränser, vilket med tid kan höjas om de ser en ”mer ordnad marknad.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Blankare av nickel orsakade panikstängning av råvarubörs [Dagens PS]