Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher driver på för en stor styckning av Electrolux. ”Electrolux värderas i dag till drygt halva omsättningen, trots att de är världsledande”, säger Simon Blecher. 

ANNONS

Simon Blecher tycker att Electro­lux ska sälja sin amerikanska verksamhet, för att aktien ska få fart på börsen.

”Det finns sanno­likt många intresserade köpare – industriella aktörer, riskkapitalister och asiater –som vill få in en fot på den amerikanska vitvarumark­naden. Det talar för att Electrolux får bra betalt”, säger Simon Blecher till Di.

Stor del av omsättningen

Företagets verksamhet i Nordamerika står för omkring en tredjedel av koncernens omsättning – mestadels under varumärket Frigidaire, vilket kan göra det ”lätt att sälja eller knoppa av verksamheten”, enligt Simon Blecher.

Electrolux är det trettonde största innehavet i Carnegie Fonders svenska börsportfölj, där aktien är för lågt värderad menar Simon Blecher.

”Electrolux värderas i dag till drygt halva omsättningen, trots att de är världsledande, fokuserar på ESG, är skuldfria och marginalen är på väg emot 6–7 procent.”

Omvärdering kan ske

Förutom en styckning så kan utvärderingen av den starka balansräkningen som Electrolux redan startat få till en omvärdering av bolaget.

”Det kan resultera i en gigantisk extra utdelning och det skulle kunna ske redan i höst,” säger Simon Blecher.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Electrolux gör omvänd vinstvarning i ny prognos