Greven och den mäktige finansmannen Gustaf Douglas lämnar efter sig en enorm förmögenhet – familjen är en av de rikaste ägardynastierna i landet.

ANNONS

På onsdagskvällen kunde Dagens PS rapportera med hänvisning till ett pressmeddelande från börsnoterade Latour att finansmannen Gustaf Douglas, investmentbolagets grundare, avlidit i en ålder av 85 år.

”Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel”, skriver Latour, storägare i bland annat Assa Abloy, Sweco, Fagerhult och Securitas.

Missa inte: Latours grundare Gustaf Douglas död [Dagens PS]

I Dagens Industri beskrivs Gustaf Douglas, som även Dagens PS uppmärksammat i en sjö av artiklar genom åren, som en mycket orädd person som gick sina egna vägar.

Såg sig själv som en outsider

Om sig själv sa Gustaf Douglas att han var en ”outsider” när han i ungdomens dagar inte var rik.

När han sedan blev rik var han en outsider just därför, menade han.

Gustaf Douglas, som även gav ut sina memoarer 2016 tillsammans med Mats Hallvarsson, växte delvis upp utomlands och hade en tysk mamma.

ANNONS
ANNONS

Med sin far hade han ofta konflikter under uppväxten efter andra världskriget – Gustaf Douglas föddes 1938, strax före krigsutbrottet.

Han gick i internatskola i Sigtuna och tog även examen från Harvard.

Familjen Douglas ruvar på minst 120 miljarder

Gustaf Douglas med ett förflutet även som ung journalist var kapitalist ut i fingerspetsarna och familjen är en av de rikaste ägardynastierna i Sverige med en uppskattad förmögenhet på 120 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärsindex.

Läs även: Här är Sveriges dollarmiljardärer – lista på de rikaste [Dagens PS]

Douglas fick snabbt upp ögonen för börsen och var under en period även ordförande i Aktiespararna. I ungefär samma veva som ekonomireportern Gustaf Douglas blev erbjuden en vd-tjänst för Dagens Nyheter väcktes hans konstintresse, berättar Dagens Industri.

Han blev lite av en mentor för familjen Bonnier om hur värden kunde skapas och utvecklas, framgår det.

Hans meriter och möten med andra stora affärsprofiler genom åren är närmast oräkneliga till antalet och själv sa han, enligt Di, i en VA-intervju:

ANNONS
ANNONS

”Jag har stått på ändan flera gånger tidigare… men det var uppenbart att en del saker hade jag ännu kvar att lära.”

Då var det slakt men Gustaf Douglas reste sig igen: Nästan 80 miljarder borta för greve Douglas [Dagens PS]

Med åren tillskansade sig Gustaf Douglas orubblig makt i det svenska näringslivet och satt i en rad styrelser i företag av rang, däribland i Boliden och Trelleborg.

Så säger Sven Hagströmer om Gustaf Douglas

Douglas red även ut fastighets- och finanskrisen 1990 förhållandevis smärtfritt.

Frågan är vad en annan gigant inom finansvärlden, Melker Schörling, hade varit i dag utan Gustaf Douglas.

”Gustaf Douglas var den som kanske lyckades bäst och längst av alla privata placerare på börsen”, säger finansmannen Sven Hagströmer till TT i en artikel på SvD.se.

Och fortsätter:

”Han blev inte bara rik för egen del utan skapade också förutsättningar för andra affärsmän att bli framgångsrika. Jag tänker främst på Melker Schörling. Gustav Douglas hade en avgörande betydelse för hans företagsbygge.”

ANNONS
ANNONS

Grattis alla ni som skuggat Douglas på börsen

På börsen hade Douglas stor framgång och den som skuggat hans investmentbolag Latour de senaste 15 åren har enligt Di fått se aktierna öka med i snitt 20 procent i värde per år.

För Latour har innehaven i låsjätten Assa Abloy gett mest klirr med Sweco, Tomra och Securitas hack i häl.

Läs även: Wallenbergarna vinnare på grevens ex-börsfavorit [Dagens PS]

Läs mer: Grevens bolag rusar tvåsiffrigt på börsen [Dagens PS]

Läs vidare: Storägarens sanslösa avkastning: 1.800 procent [Dagens PS]

Läs också: Börsveckan: Skugga greven och gör klipp [Dagens PS]