Dagens PS

Guru varnar för USA-kaos: Något går sönder

USA
Marknadsveteranen Komal Sri-Kumar spår att något snart går sönder i USA:s ekonomi. (Foto: Skärmdump från Youtube och CNBC:s tv-intervju med gurun)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Inom tre månader räknar det garvade marknadsproffset med någon form av “ekonomisk undergång” i USA, skriver Fortune. Dysterkvisten får dock mothugg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det amerikanska affärsmagasinet Fortune har analyserat Komal Sri-Kumars utspel i en CNBC-intervju på måndagen.

Det hävdar ekonomen, som är grundare och vd för det makroekonomiska konsultföretaget Sri-Kumar Global Strategies, att något är på väg att “gå sönder” i den amerikanska ekonomin.

Medan många bedömare har gjort avkall på sina svarta förutsägelser trots Feds räntehöjningar, som nästa år väntas övergå i räntesänkningar, håller Komal Sri-Kumar fast vid sin mörka prognos för USA:s ekonomi.

“Får snart se ett avgörande ögonblick”

“Jag tror att ni kommer att få se ett avgörande ögonblick komma inom de närmaste tre månaderna”, säger han i CNBC-tv-intervjun.

Enligt gurun finns det en rad områden inom ekonomin som vacklar, därför kommer bubblan snart att spricka.

“Mitt basscenario är att något går sönder.”

Han kan inte säga om det blir i dag eller i morgon, men sannolikt sker något dramatiskt inom tre månader, spår han.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fastigheter och banker i USA oroar mest

Särskilt bekymrad är han över läget i den kommersiella fastighetssektorn, och även bankerna i USA som är exponerad mot den med sina “problemlån”.

USA:s ekonomi har trots centralbankens återkommande räntehöjningar, som startade i mars 2022 i kampen mot inflationen, uppvisat överraskande motståndskraft.

Flera experter tror också på en så kallad mjuklandning i ekonomin, vilket innebär att räntehöjningarna dämpar inflationen utan att utlösa en recession.

Komal Sri-Kumar anser å sin sida att han har stöd för sitt skräckscenario bland annat i en färsk studie från Kansas City Federal Reserve, som visar att amerikanska banker har 550 miljarder dollar i orealiserade förluster på sina värdepappersinnehav i den kommersiella fastighetssektorn.

Det var det här som fick Silicon Valley Bank i USA att krascha i mars i år.

Gurun får svar på tal av Goldman-topp

Den luttrade veteranen, som nu målar framtiden i svart, konstaterar att USA:s ekonomi omgärdas av “ett moln av osäkerhet”.

ANNONS

På Wall Street har tjurarna anledning att fira börsens utveckling hittills i år där det breda jämförelseindexet, skriver Fortune, avkastat runt 19 procent hittills i år till sina sina investerare, samtidigt som USA:s BNP ökade med 4,9 procent under det tredje kvartalet..

Domedagsprofeten Komal Sri-Kumar blir också emotsagd av bland andra Jan Hatzius, chefekonom på Goldman Sachs, som är övertygad om att den amerikanska ekonomin mjuklandar.

“Vi har redan tagit oss igenom den största smällen från åtstramningen utan att ekonomin har gått in i en lågkonjunktur”, sade han i det senaste avsnittet av Bloombergs podcast Odd Lots.

Läs även: Slutspurt på börsen inför årets slut Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS