Dagens PS

Guldpriset stiger efter centralbankschefens nya besked

Guldpriset
Guldpriset ökar när dollarn blir svagare. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Guldpriset steg i den tidiga handeln i Asien och har de senaste dagarna klättrat över 2 300 dollar per uns igen (2 314 dollar per uns vid 9-tiden svensk tid på torsdagen).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg härleder det till att den amerikanska centralbanken Federal Reserves chef Jerome Powell under onsdagen sa att det är ”osannolikt” att Feds nästa steg är att höja styrräntan, även om han också tyckte det var för tidigt att sänka den. Den lämnades oförändrad på nivån 5,25-5,5 procent.

Även spekulationer om att den japanska centralbanken ligger bakom att Japans valuta yen stiger mot dollarn är en faktor som driver upp guldpriset, skriver Bloomberg. Detta då dollarn styrka jämförs med ett index om sex andra valutor, där yen är en av dem, och en svagare dollar innebär ett högre guldpris.

Guldpriset har stigit 13 procent hittills i år och satte rekord under april. Den stora efterfrågan på guld de senaste månaderna härleds bland annat till stora centralbanksköp, hög efterfrågan i Asien och särskilt i Kina samt geopolitisk oro kring Ukraina och Mellanöstern.

Läs även: Fed: Det blir ingen räntesänkning (Dagens PS)

Läs även: Kinas centralbank fortsätter köpa upp guld (Dagens PS)

Läs även: Citi: Då rusar priset på guld till 3 000 dollar (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS