Det kan bli en skadeståndsprocess mot Swedbanks tidigare ledning. ”Vi är angelägna om att få det här så rätt som möjligt och få hem de pengar som tillhör banken”, säger storbankens ordförande Göran Persson, till Di.

ANNONS

Bakgrunden är penningtvättsskandalen, som förra året resulterade i att Swedbank fick 4 miljarder kronor i böter från FI.

Det har fått Aktiespararna att driva frågan, och småspararorganisationen skickade nyligen ett brev till Swedbank där man begärde att styrelsen ska inleda en skadeståndsprocess mot bankens förra ledning.

Inga kopplingar

Göra Persson säger till att Di att han sitter som ordförande i en ”helt ny styrelse i banken” som inte har några ”kopp­lingar till den gamla gruppen”.

”Vi är ange­lägna om att få det här så rätt som möjligt och få hem de pengar som tillhör banken. Den bedömningen arbetar vi med, och har arbetat med ganska länge, och det är många dimensioner som spe­lar in”, säger Göran Persson.

Om styrelsen inte följer uppmaningen så kommer Aktiespa­rarna driva skadeståndsfrå­gan på Swedbanks årsstämma den 25 mars.

Tvinga Swedbank

Förhoppningen är då att att aktie­ägarna kommer tvinga Swedbank att lämna in en stämnings­ansökan.

Göran Persson säger vidare att det kommer dröja innan några beslut tas.

ANNONS
ANNONS

”Det börjar med den grundläg­gande juridiska bedöm­ningen, och den är vi inne i slutfasen av så jag vill vänta med det först.”

Läs mer: Före detta Swedbanktoppar krävs på jätteskadestånd