Dagens PS

Goldman sätter tonen för rapportperioden

Storbanken Goldmans Sachs vd David Solomon krossade intäktsförväntningarna för första kvartalet och sätta därmed en positiv ton på rapportperiodens inledning.
Storbanken Goldmans Sachs vd David Solomon krossade intäktsförväntningarna för första kvartalet och sätta därmed en positiv ton på rapportperiodens inledning.(foto: Alex Brandon/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Rapportsäsongen fick bästa möjliga start på Wall Street när den amerikanska storbanken Goldman Sachs släppte rapport strax innan New Yorks börsgolv öppnade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten var munter läsning för Goldmans Sachs aktieägare på alla punkter.

33 procent högre intäkter

Resultatet per aktie landade på 11:58 dollar för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar på ett resultat på 8:68 dollar per aktie i snitt.

Alltså drygt 33 procent bättre än estimaten.

De totala intäkterna uppgick till 14,2 miljarder dollar. Väntat här var intäkter på 12,9 miljarder dollar. Kvartalets intäkter var alltså 10 procent högre än förväntat, men också en ökning med 16 procent i jämförelse med motsvarande kvartal i fjol.

Inför rapportperioden har det funnit en generell oro för nedgångar. Kanske kan investerare nu hoppas att Goldmans tidiga positiva rapport sätter tonen för resten av rapportsäsongen?

ANNONS

Senaste nytt

Kreditförlusterna nära dubblerade

Goldman Sachs vd David Solomon var givetvis nöjd med kvartalet:

ANNONS

“Vårt första kvartal speglar vår styrka i världsklass och sammankopplad franchises som skapar Goldmans intjäningskraft. Vi fortsatte att genomföra vår strategi med fokus på våra primära styrkor för att hjälpa våra klienter och leverera till våra aktieägare”, skriver storbanks-vd:n i rapporten.

Största bidragsgivare till intäkterna var affärsområdet investment banking. Hela 32 procent steg intäkterna med där.

Även bankens kostnader ökade under kvartalet med 3 procent. Alltså mer blygsamt än intäktsökningen.

Noterbart är att Goldmans kreditförluster nära dubblades i kvartalet. 318 miljoner dollar i kreditförlust Q1 2024, att jämföra med 171 miljoner samma kvartal året i fjol.

Goldman Sachs stiger på den amerikanska börsens förhandel.

Läs mer:

Goldman Sachs veteran fick nog – lämnar efter 20 år. Dagens PS

Inför rapporterna: Goldmans fyra tech-favoriter. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS