Dagens PS

Goldman Sachs: 90 procents risk för nedstängning

Om USA:s regering inte får igenom sin budget inom fyra dagar kommer USA drabbas av en partiell nedstängning
Om USA:s regering inte får igenom sin budget inom fyra dagar kommer USA drabbas av en partiell nedstängning. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Goldman Sachs tror att risken för att USA:s statliga myndigheter stängs ned nu är hela 90 procent och att en nedstängning skulle kunna vara i två till tre veckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har den amerikanska regeringen bara fyra dagar på sig att få igenom sin budget och därmed förhindra en partiell nedstängning av USA, det skriver Fortune.

Tror inte på överenskommelse

Om en spådan nedstängning sker blir det i så fall den fjärde på ett decennium.

Jan Hatzius, Goldman Sachs chefsekonom och chef för global investeringsanalys, tror inte att en överenskommelse kommer nås.

Wall Street-veteranen förväntar sig en två till tre veckor lång nedstängning, med början iden första oktober.

“En regeringsavstängning i år har sett sannolik ut i flera månader, och vi tror nu att oddsen har stigit till 90 procent”, skrev han i en kommentar på onsdagen, skriver Fortune.

“Även om det fortfarande finns en chans att kongressen kan nå en sista minuten-uppgörelse för att förlänga finansieringen efter den 30 september har det gjorts små framsteg och det är kort tid kvar”, skrev han vidare, enligt Fortune.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kan bli längre nedstängning

Jan Hatzius varnade för att det ser ut att vara osannolikt att en återöppning skulle kunna gå snabbare en två till tre veckor.

Ett ekonomiteam från Nomura, lett av Aichi Amemiya, stödjer Jan Hatzius uppskattning och de skrev på onsdagen i en kommentar att de förväntar sig att nedstängningen kommer vara i två till tre veckor, men att en längre nedstängning är möjlig.

”Nedstängningar tenderar att vara impopulära och kortlivade. Den knappa republikanska majoriteten i representanthuset gör det dock svårare att nå en kompromiss”, skrev de, enligt Fortune.

Continuing resolution

Det enda alternativet till nedstängning som politikerna har är att godkänna en kortsiktig förlängning av finansieringen, en så kallad continuing resolution, CR.

Enligt Jan Hatzius försöker dock både senaten och representanthuset driva igenom en CR med kontroversiella bestämmelser som gör att det är osannolikt att den godkänns.

Han varnade för att även om det finns en kortsiktig förlängning av finansieringen så hindrar inte det att samma budgetproblem återkommer under fjärde kvartalet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fed kan få famla i blindo om USA stänger ned Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS