Dagens PS

Globala handeln: 5 länder som dissar dollarn

dollarn
Nu väljer flera länder bort dollarn – och riktar in sig på andra reservvalutor. (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

Länge har den amerikanska dollarn varit valutan som dominerat världshandeln – men nu vänder sig fem länder mot en uppstickare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan andra världskriget har den amerikanska dollarn varit dominerande på den globala handelsmarknaden och den reservvaluta som världsekonomin vilat på.

Men nu väljer flera länder bort dollarn – och riktar in sig mot en annan reservvaluta.

Sanktionerna mot Ryssland påverkar

Det hela började med att väst införde sanktioner mot Ryssland på grund av invasionen i Ukraina.

Sedan dess har flera framstående världsledare och affärstoppar uttryckt kritik och oro för att Washington och den amerikanska dollarn har makt över världsekonomin.

“Det finns en risk när vi använder ekonomiska sanktioner som är kopplade till dollarn, att det på sikt kan innebära att dollarns dominans undermineras”, säger USA:s finansminister Janet Yellen till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Emmanuel Macron är kritisk

Bland annat har Frankrikes president Emmanuel Macron, i en intervju med Politico, sagt att han anser att Europa måste sluta vara beroende av USA och dess valuta.

ANNONS

Om spänningarna mellan USA och Kina skulle öka hamnar de europeiska länderna i kläm. Då kommer det vara för sent att agera och därför måste länderna vidta åtgärder omgående.

“Europa kommer varken att ha den tid eller de resurser som krävs för att finansiera vår strategiska autonomi och vi kommer att bli underkuvade”, sade han till Politico, om det möjliga scenariet.

Kinesiska yuán alltmer populärt

Nu utmanar en annan valuta den amerikanska dollarns dominans på den globala marknaden – kinesiska yuán, eller renminbi som den också kallas. Renminbi betyder “folkets valuta” på kinesiska och yuán betyder “myntenhet”.

Men hur stort genomslag som kinesiska yuan kommer att kunna få på den globala handelsmarknaden är svårt att sia om, enligt Janet Yellen.

Hon menar att det inte är så lätt att ersätta det ekosystem och den internationella betalningsinfrastruktur som är så starkt kopplad till den amerikanska dollarn.

Fem länder som väljer yen

Ett land som den senaste tiden gått i bräschen för att använda yuan som valuta i sin internationella handel – är Ryssland.

ANNONS

På Rysslands utländska valutamarknad står handeln med yuan för 39 procent, medan handeln med amerikanska dollar i dagsläget står för 34 procent.

Andra länder som fått upp ögonen för yuan är Brasilien, Bangladesh, Argentina och Iran.

Läs även: Saudiarabien överväger kinesiska yuan istället för dollar

Läs även: Vill minska beroendet – men dollarn fortfarande kung

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS