Kinesiska biltillverkaren Geely slog analytikernas förväntningar och företagets intäkter ökade med 45 procent 2022. 

ANNONS

Kinesiska biltillverkaren Geelys intäkter ökade 2022 med 45 procent till 148 miljarder yuan, 222 miljarder kronor, samtidigt som vinsten steg med 8,5 procent till 5,26 miljarder yuan, 7,89 miljarder kronor. Det är en bra bit över marknadens förväntningar, och aktien steg med 7 procent på onsdagen, rapporterar Bloomberg.

Företaget beskrev resultatet 2022 som en ”tålig finansiell och operativ prestation… uppnådd trots utmanande marknadsförhållanden och fortsatta pandemirelaterade störningar.”

Geely slog Kina

Geely sa att den totala försäljningen steg med 8 procent förra året och man sålde över 1,4 miljoner enheter. Företagets vd, Daniel Li, berättade för CNBC:s ”Squawk Box Asia” att siffran är högre än Kinas 5 procentiga prognos för dess totala bilindustri.

Av den totala försäljningen under förra året stod biltillverkarens avancerade modeller för 25 procent, eller 252 787 enheter.

Elbilar på frammarsch

Geely har gjort ordentliga framsteg med försäljningen av sina nya elektrifierade modeller, och den ökade med över 300 procent förra året.

För 2023 har företaget satt upp ett försäljningsmål på 1,65 miljoner enheter och sa att det syftar till att fördubbla andelen elektrifierade fordon. För att nå målet säger Li att man ämnar luta sig mot sina samarbetspartners, vilket gör det möjligt att sänka produktionskostnaderna och på sikt även försäljningspriserna.

”På lång sikt kommer elbilspriserna utan tvekan att vara i nivå med bilar med förbränningsmotorer”

Företagets samarbetspartners inkluderar Mercedes, Renault och Aramco i ansträngningar som sträcker sig från att återuppliva varumärket Smart till en ny satsning på förbrännings- och hybridteknik för drivlinor.

Geely tar Zeekr till börsen?

Så sent som i december 2020 sa Geely att de påbörjat processen om en börsnotering i USA för sitt elbilsmärke Zeekr. Man gav däremot inte några detaljer om storleken på IPO:n, eller något potentiellt datum för en notering.

ANNONS
ANNONS

Enligt Li har företaget initierat processen som fortfarande pågår, och man kommer att gå ut med information i sinom tid.

Vill du läsa mer om aktier, börs och motorbranschen? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Elbilsmärket Zeekr nu värderat till 136 miljarder [Dagens PS]