Christer Gardell kan ha gjort sitt livs sämsta affär. Han var pådrivande bakom affären att ABB skulle sälja Power Grid till Hitachi för motsvarande 100 miljarder kronor. Men nu går ABB därför miste om 145 miljarder, i form av den största elupphandlingen i världen. En rekordblunder, som det ser ut.

ANNONS

Aktieaktivisten Christer Gardell driver fonden Cevian Capital. Han drog tidigt lans för att ABB skulle sälja sina andelar i elnätsdivisionen Power Grids. I december 2018 fick han som han ville. Steg för steg har ABB:s ägande i samägda Power Grids förts över till japanska Hitachi.

Ingen ångerrätt

Det sista ägandet fördes över så sent som i december i fjol. Då ägde ABB fortfarande en femtedel av aktierna i Power Grids, som bytt namn, enligt ett pressmeddelande.

Men det kanske han ångrar nu. Det kan nämligen visa sig vara hans sämsta affär någonsin. Eller åtminstone den dyraste.

MISSA INTE: Analytikern: ”Risk för ännu allvarligare eldsvåda” [Dagens PS]

Rekordblunder

Köparen Hitachi, ett japanskt konglomerat som siktar på att bli världsledande inom elnätsbygge och mycket annat, har precis landat en av Sveriges största exportaffärer. Det skriver Energinyheter.

Världens största affär har precis gått i lås för nätstationer till havs som ska byggas, till ett värde av uppskattningsvis 13 miljarder euro, eller 145 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

De ska knyta samman vindkraftverk till havs med konsumenterna på land. Förnybar el till havs har varit en stor tillväxtsektor de senaste åren.

Stora aktörer

I affären återfinns många av jordklotets största aktörer inom grön el:

Hitachi energy som bygger teknik, Petrofac som är en internationell tjänsteleverantör ska tillsammans utföra arbetet åt den nederlänsk-tyska stamnätsoperatören TenneT.

Svenskt industri-DNA

ABB är ett väldigt framgångsrikt industriföretag med 130 år gamla rötter i den svenska myllan.

Företaget har fokuserat på tekniklösningar för en grön omställning inom både hård- och mjukvara av tillverkningsindustrin.

ABB har uppskattningsvis över 100 000 anställda världen över, varav en mindre del jobbar i Sverige.

Dagens PS har sökt Christer Gardell för en kommentar, men han har inte återkommit.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Christer Gardell och hans miljarder:

Bankkrisen är överdriven, säger Gardell [Dagens PS]

Christer Gardell: Ge tillbaka elskatten till kunderna [Dagens PS]

Fondförvaltarna övertygade: Nu blir det stagflation [Dagens PS]

Christer Gardell om lönerna: Dra in svångremmen [Dagens PS]