Enligt Dagens Industri finns det ”tydliga indikationer” på att det redan har skett och att det bara är början…

Tidningen skriver att den kände finansmannens aktivistfond Cevian Capital analyser storbanken på djupet inför ytterligare en jätteinvestering.

Källor till Di uppger att Cevian dessutom alltså redan har köpt aktier i banken för flera miljarder kronor.

Affärstidningen pekar på att UBS har köpt 0,83 procent av kapitalet i Nordea, en post värd nästan tre miljarder kronor. Banken är den som Cevian traditionellt använder för att på hemligt sätt köpa och sälja av innehav. Därmed bedöms även posten i Nordea förmodligen vara i händerna på Cevian.

”Finansindustrin är Christer Gardells och Cevian Capitals främsta hemmaplan. Genom åren har aktivistfonden varit ägare i såväl Skandia, Intrum Justitia, Danske Bank och Swedbank. Alla dessa investeringar har varit mycket resultatrika för Cevian. Dessutom har aktivistfonden en historik som framgångsrik storägare i svenska industriklenoder som AB Volvo och Ericsson”, skriver Dagens Industri på tisdagen och på frågan till Christer Gardell om han redan äger aktier i Nordea, svarar finansmannen:

ANNONS
ANNONS

”Jag kan inte kommentera den här typen av frågor.”

Vad som enligt Di talar för att Gardell klivit in tungt och tänker fortsätta investera stort i Nordea är att aktien rasat nästan 20 procent i år. Det säger en uppgiftslämnare till tidningen och menar att nedgången gör det extra intressant för en aktivistfond att klippa till.

”Christer Gardell har ofta gärna investerat i bolag med låg aktiekurs och en svag ledning. Det hittar han i Nordea”.

Nordeas och Sampos styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos väntas heller inte ha några negativa synpunkter på att ha Cevian Capital med Christer Gardell som storägare.