Svenska försvarsbolaget Saab går bäst på Stockholmsbörsens storbolagslista, men aktien platsar inte på CNBC:s heta köplista i segmentet.

ANNONS

Det är CNBC:s Jim Cramer som lyfter fram och köpstämplar fyra aktier inom försvarsindustrin, som han konstaterar just nu ”blomstrar”

Han spår att medvinden för bolagen vars affärsidé är försvarsmateriel fortsätter utvecklas starkt.

Rysslands invasion och krig i Ukraina och ökade geopolitiska risker är främsta orsaken till att företagen i försvarsindustrin går så bra.

Cramer menar att det saknar betydelse för branschen vad USA:s centralbank Federal Reserve gör med räntan.

Flera länder i Europa men även USA rustar i dag sitt försvar och kommer fortsätta göra det framöver, tror börsexperten och hissar följande kvartett av aktier i försvarsindustrin: Raytheon, Lockheed Martin, AeroVironment och Northrop Grumman.

Cramer noterar också att iShares US Aerospace & Defense ETF och Invesco Aerospace & Defense ETF hittills i år gått med cirka 4 respektive 5 procent, medan det breda börsindexet S&P 500 har sjunkit runt 18 procent.

ANNONS
ANNONS

CNBC:s aktieanalytiker räknar även med att Sverige och Finland, som nu ansökt om Nato-medlemskap, kommer att behöva öka sina försvarsutgifter ”avsevärt” om länderna blir medlemmar i militäralliansen, eftersom både Finland och Sverige är grannar med Ryssland.

Läs mer: Wallenbergarna vinnare på Saabs kursrally [Dagens PS]