Försvarsbolagets Saabs aktie är årets bästa storbolagsaktie på Stockholmsbörsen – och Wallenberg och Investor är vinnare.

ANNONS

Tidningen Affärsvärlden har kikat på vilka aktier som gått bäst och sämst hittills i år på Stockholmsbörsen – och vilka som är storägare i aktierna.

Försvarskoncernen Saab är den aktie som presterat bäst på börsens storbolagslista.

När AFV i går publicerade artikeln över sin sammanställning hade Saab stigit med hela 79 procent sedan årets början.

Saab drar fördel av det osäkra geopolitiska läget med kriget i Ukraina.

Storägare och per automatik vinnare på Saabs kursrusning är Investor och Wallenberg, konstaterar AFV.

Uppköpsheta Swedish Match har utländska storägare

Swedish Match som amerikanska Philip Morris är på väg att köpa upp sällar sig till skaran av kursvinnare på Large Cap, men Swedish Match har främst utländska storägare.

Kasinoaktören LeoVegas, som också är budaktuellt, nämns även bland vinnarna men allra starkast har Viking Supply Ships på småbolagslistan gått med ett kursrally på 181 procent i år, skuggad av tvåan International Petroleum Corp (plus 104 procent), följt av tredjeplacerade Maha Energy som också ligger på småbolagslistan och uppges ha rusat 99 procent.

På listan över förloraraktier figurerar Ferronordic (minus 87 procent), Storskogen (minus 72 procent) och Pierce Group (minus 70 procent).

Även Saniona och Moberg Pharma har varit bottennapp i år och AFV:s granskning visar att Avanza Pension utmärker sig som storägare i tre av förloraraktierna: Ferronordic, Saniona och Moberg Pharma.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Disharmonin öppnar för skrällar [Dagens PS]

Annons: Mer fakta i samarbete med Bolagsfakta

Bolagsfakta: SAAB Aktiebolag