Dagens PS

Friande domen mot Percy Nilsson överklagas

Percy Nilsson
Percy Nilsson åtalades för insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park. (Foto: Jessica Gow/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021

Åklagaren har bestämt sig för att överklaga den friande domen mot näringslivsprofilen Percy Nilsson, samt den villkorliga domen mot Dan Olofsson, till hovrätten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tingsrätten frikände för tre veckor sedan de Skåne-baserade näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson från insiderbrott. Olofsson dömdes däremot till villkorlig dom och dagsböter för obehörigt röjande av insiderinformation.

Bakgrunden är att i ett sms till Nilsson skrev Olofsson: ”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”.

Percy Nilsson handlade en timme senare aktier i Victoria Park för över 3 miljoner kronor.

Frikännandet av Percy Nilsson överklagas

Detta faktum får nu åklagaren Pontus Hamilton att överklaga tingsrättens dom till hovrätten, enligt Realtid. Han begär att både Nilsson och Olofsson fälls för grovt insiderbrott. Även Dan Olofsson har aviserat att han tänker överklaga den fällande domen mot honom.

”Percy Nilsson har visats ha haft insiderinformation vid tiden för lagda köporder av aktier i Victoria Park. Det åligger därmed Percy Nilsson att visa att han inte utnyttjat informationen vid köpen av aktier för att kunna undgå ansvar”, skriver Pontus Hamilton i sin överklagan.

”Lagstiftaren har tagit upp denna situation och uttalat att det inte bör vara möjligt för en tilltalad att med ansvarsbefriande verkan hävda att han inte har utnyttjat insiderinformationen i en situation där vederbörande bestämt sig för att genomföra en transaktion redan innan han fick insiderinformation (…). Percy Nilsson har inte förmått motbevisa denna presumtion och ska därför fällas till ansvar enligt åtalet”, fortsätter Hamilton enligt Realtid.

Läs även: Näringslivsprofilen Percy Nilsson frias i tingsrätten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS