Dagens PS

Franskt kaos kyler ner Europas heta IPO-marknad

Grafik med texten IPO och frosteffekt.
Europas heta IPO-marknad svalnar tack vare det politiska kaoset i Europa. (Bild: Andrey Tolkachev / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Återstarten av Europas IPO-marknad har börjat vackla. Allt fler bolag har börjat se över sina planer på att lista sig på börsen på grund av det volatila läget på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Permira-backade Goldon Goose Group, som skulle öppnat för handel den här veckan, drog tillbaka sin listning på börsen i Milano. Anledning var helt enkelt att man oroade sig över en svag debut, rapporterar Bloomberg.

Samtidigt har den spanska klädtillverkaren Tendam Brands också meddelat att deras IPO skjuts upp. Beslutet kommer efter ett allmänt dumpande av europeiska aktier under förra veckan, utlöst av efterspelet av valet till Europaparlamentet och det mycket osäkra politiska läget i Frankrike.

Slutet för livlig återstart på IPO-marknad

Efter en förnyad upptakt för den IPO:er i Europa signalerar den senaste veckans uppskjutna listningar en paus till hösten.

“Du kan inte övertyga internationella investerare att ta risk i Europa”, säger en fransk börsmäklare till Bloomberg.

Även den svenska marknaden har sett skakig ut på sistone, och efter att norska Jordane drog tillbaka sin planerade listning så ligger mycket press på svenska Cinclus Pharmas planerade IPO.

Stark vår för IPO:er

IPO-aktiviteten i Europa tar helt enkelt ett tidigt sommarlov, efter att bolag har tagit in omkring 140 miljarder kronor hittills i år, vilket är mer än dubbelt så mycket som samma period 2023.

ANNONS

Den enda stora börsnoteringen som står fast är det spanska bageriföretaget Europastry, som annonserade sin planerade IPO tidigare den här veckan.

Men nu väntar alltså bolagen som vill in på Europas börser på bättre tider. Det skakiga läget får tunga internationella investerare att tvivla på Europa, och därför tar de flesta bolagen istället sikte på hösten, med flera stora listningar planerade till slutet av årets tredje kvartal.

Läs mer: Utskällda Shein – sänke eller välsignelse på börsen? Dagens PS

Läs även: Stenhammar om börssmällen: “Man ska inte döma”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS