Dagens PS

Förvaltarna har ljusa börs- och marknadsutsikter

förvaltarna
Förvaltarna i rapporten tror på en ljus framtid för börsen på längre sikt. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 mars 2022Publicerad: 04 mars 2022

Marknadsutsikterna och börsutvecklingen ser ljus ut på längre sikt, om förvaltarnas prognos slår in,  visar ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ska sägas att en del av förvaltarna hade hunnit svara på undersökningen innan Ryssland anföll och krig bröt ut i Ukraina 24 februari, och det är också så att den så kallade förvaltarbarometern backar med en enhet under årets första kvartal, skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Men i och med att indexet i förvaltarbarometern hamnar på 60 av maximala 100, så håller den sig “fortsatt på positivt territorium”, framgår det.

Totalt har 22 fondförvaltare och experter mellan 18 och 28 februari svarat på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling på kort och längre sikt.

Sex förvaltare ser positivt på börsen och marknaden just nu, lika många har en negativ syn på ekonomin i dagsläget och tio av förvaltarna uppger att de varken har en positiv eller negativ uppfattning om marknadsutsikterna för tillfället.

Förvaltare: Vi har minskat aktievikten

“Rysslands invasion av Ukraina skapar så pass många frågor med osäkert utfall att vi kan säga väldigt lite om var börsen kommer stå om ett halvår. Vi utgår från ett mer snabbfotat perspektiv och konstaterar att de negativa konsekvenserna av kriget lär fortsätta hopa sig i närtid och ta ett tag för börsen och analytiker att smälta. Under den perioden ser vi det som troligt att marknaden fortsätter nedåt och har därför sen tidigare minskat aktievikten i våra portföljer. Ser vi en tydlig förbättring i det säkerhetspolitiska läget eller rejält duvaktiga uttalanden från Fed och ECB:s representanter så finns anledning att trycka på köpknappen”, kommenterar Simon Tarvainen, förvaltare och partner Strand Kapitalförvaltning.

På frågan om marknadsutsikterna om ett halvår tror elva förvaltarna att det ser bättre ut då.

Sex förvaltare svarar att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade medan fem tror på sämre marknadsutsikter om ett halvår.

ANNONS

Tolv av förvaltarna tror också att Stockholmsbörsen utvecklas positivt det närmaste halvåret.

Ännu mer positiva till börsen är förvaltarna på ett till två års sikt, då tror 16 av dem att det blir en positiv utveckling.

Läs även: Aktier med Rysslandsexponering tappar miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS