Bokföringsplattformen Fortnox köper 78 procent av aktierna i fintech-startupen Capcito. Marknadsvärdet räknas till 410 miljoner kronor.

ANNONS

”Förvärvet är en del av min långsiktiga vision att kunna hjälpa Sveriges företagare med mer stabila kassaflöden. Det är en naturlig följd av en mångårig ambition att stödja små och medelstora företag i alla led. Vår goda relation med etablerade banker och kreditgivare stärker våra möjligheter. När vi kopplar upp vår kundbas mot plattformen Monto kommer vi ha möjlighet att ge små och medelstora företag samma erbjudanden som bara större företag har tillgång till idag”, skriver Olof Hallrup, styrelseordförande i Fortnox, i ett pressmeddelande.

Capcito är en utmanare inom digitala lån för små och medelstora företag.

I förvärvet ingår också Capcitos avknoppade dotterbolag Monto, som är en SaaS-lösning för automatiserad kreditgivning som licensieras ut till exempelvis storbanker.

Capcito omsatte förra året 24,5 miljoner kronor och gjorde en rörelseförlust på 36,1 miljoner.

Capcitos vd Michael Hansen och teknikchefen Henrik Dyberg kvarstår som delägare i bolaget och ska jobba kvar efter affären.

ANNONS
ANNONS

”Att bli en del av Fortnox möjliggör att vi snabbare kan förverkliga vår vision att demokratisera kreditmarknaden för företagare. Tillsammans kan vi dels stötta företagare i deras tillväxtresa, och dels erbjuda teknik för att hjälpa finanssektorn att modernisera sitt erbjudande gentemot företagare”, skriver Michael Hansen, vd för Capcito.

Läs också: 

Aktietips: Så ska du stuva portföljen 2022 (Dagens PS]
Stjärnförvaltaren: ”Därför väljer jag svenska aktier” |Dagens PS]