Dagens PS

Försvunna Jack Ma har setts i Hongkong

Jack Ma
Alibabas medgrundare Jack Ma har återvänt till Kina efter nästan ett år på "flykt" utomlands. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 13 okt. 2021

I flera månader har Alibabas grundare Jack Ma i stort sett varit osynlig, men nu har den kinesiska miljardären setts i Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är två “högt placerade källor” som berättar för The Standard att Alibabas grundare Jack Ma setts i Hongkong.

Det var den 1 oktober, flera månader efter det att den kinesiska techmiljardären mer eller mindre försvann ur rampljuset.

Ma upphörde att synas offentligt efter det att kinesiska tillsynsmyndigheter stoppade Alibabas dotterbolag Ant Groups börsnotering.

Ma hade dessförinnan kritiserat tillsynsmyndigheterna i landet i ett socialt forum och understrukit vikten av att reglerna reformeras för att inte ta död på innovationer och strypa möjligheterna till tillväxt.

Oklart vad Ma gör i Hongkong

Kinas extremt förmögna techtopp dök senare upp i en video på sociala medier, men har efter det varit i stort sett spårlöst borta med några få undantag.

Enligt The Standard är det oklart vem eller vilka Ma träffat i Hongkong men uppgifterna om att han dykt upp i Asiens finanscentrum fick Alibaba-aktien att stiga med hela 18 procent.

När Kinas tillsynsmyndigheter satte käppar i hjulet för Ant Groups börsintroduktion utlöste det en frostig relation mellan Alibaba-grundaren och president Xi Jinpings kommunistregim.

ANNONS

Alibaba bötfälldes i april i år av kinesiska tillsynsmyndigheter, bolaget tvingades betala rekordhöga 18,2 miljarder yuan i böter.

Tycks ha blidkat kommunistregimen

Efteråt deltog Ma i ett evenemang på Alibabas huvudkontor i staden Hangzhou. Medieuppgifter gjorde då gällande att Alibaba-miljardären såg äldre och mer sliten ut, bland annat uppgavs Jack Ma ha blivit mer gråhårig vilket Alibabas vice ordförande Joe Tsai Chung-hsin dementerade.

Nu uppges relationen mellan Alibaba och Kinas kommunistregim ha tinats upp något och bakgrunden till det är, enligt The Standard, att Alibaba investerat i patriotiska krigsfilmen “The Battle of Lake Changjin”, som hade biopremiär 21 september och uppges vara enormt populär i Kina med ett tidigare aldrig skådat kassaklirr.

Alibaba har enligt artikeln även åtagit sig att investera 100 miljarder yuan i den kinesiska kommunistregeringens välståndsinitiativ till 2025, som ska minska välståndsklyftorna i landet.

På den amerikanska tidskriften Forbes lista över världens rikaste personer uppges Jack Ma vara god för 41 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 359 miljarder kronor. Han rankas som den 26:e rikaste personen i världen.

Fotnot:
En yuan är värd 1,36 kronor enligt dagens valutakurs (13 oktober 2021).

Läs även: Alibaba-grundaren kan vara mystiskt försvunnen

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS