När det skandinaviska flygbolaget SAS släppte sin rapport för tredje kvartalet visste alla att det skulle bli förlust. Flygbolagen har inte återhämtat sig efter pandemin. ”Anständiga siffror”, säger SAS vd Anko van der Werff, efter tredje kvartalets förlust på 945 miljoner.

ANNONS

945 miljoner kronor förlorade SAS mellan augusti och oktober, trots en 90-procentig uppgång i intäkter och ungefär lika många fler passagerare.

”Det var det starkaste kvartalet sedan sista kvartalet 2019, och självklart även jämfört med 2020. Verkligt anständiga siffror. Resultatet går upp nästan 90 procent och det totala antalet passagerare gick också upp med 90 procent ungefär. Så du ser bara på det kvartalet att när det inte är några restriktioner är efterfrågan faktiskt sund”, sa Anko van der Werff i ett uttalande till Sveriges Radio under tisdagen.

I kvartalsrapporten står det att den positiva trenden fortsätter, som en jämförelse med 2020. Men flera bedömare menar att situationen ändå är kritisk.

”Intäkterna ökar, men det räcker inte. Kostnaderna är högre än rörelseintäkterna. Man gör en total förlust på 945 miljoner och totalt det här räkenskapsåret rör det sig om 6,5 miljarder”, kommenterar Ekots Kristian Åström.

Han ifrågasätter hur långt SAS kassa på 4,4 miljarder räcker för att täcka företagets återhämtningsplan.

Även i sitt pressmeddelande om det kommande fjärde kvartalet menar SAS vd att läget är kärvt, men företaget ser ändå framtiden an.

ANNONS
ANNONS

”När restriktioner och efterfrågan tillåter, kommer vi att öppna fler linjer och i vinter flyger vi drygt 150 linjer till 90 destinationer. SAS måste fortsatt vara flexibelt för att snabbt kunna agera på förändringar i kundernas efterfrågan. Detta kommer att vara en av framgångsfaktorerna för flygbolag framöver”, skriver bolaget.

Läs också:

Analytiker spår oviss framtid för flygbolagen [Dagens PS]
Passagerarplan kunde återvinnas till 99,2 procent [Dagens PS]