Dagens PS

Förfallna fastighetslån hotar USA:s banker

USA
Bankerna i USA står inte tillräckligt rustade kapitalt om ballongen för lånen till kommersiella fastigheter spricker. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Bankerna i USA står – trots påstötningar från myndigheterna – inte tillräckligt rustade kapitalt om ballongen på den kommersiella fastighetsmarknaden spricker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Financial Times berättar att bankernas avsättningar för kreditförluster krymper trots att tillsynsmyndigheterna i USA pekar på riskerna med kommersiella fastigheter.

De “dåliga” lånen till kommersiella fastighetsbolag är nu större än hos de amerikanska bankjättarna än vad som finns i kapitalreserver.

Det skulle hypotetiskt kunna utlösa ett skrämmande scenario vid en omfattande fastighetskrasch.

Läs även: Förnyad bankoro i USA efter rapport Dagens PS

Läs mer: Pressad banktopp försvann ut bakvägen Dagens PS

Därför höjs varningsflagg för USA-bankerna

Bakgrunden till den uppkomna situationen är att betalningarna för kontor, köpcentrum och andra fastigheter släpar efter.

För varje dollar har de genomsnittliga reserverna sjunkit från 1,60 dollar till 90 cent hos bankbjässarna, alltså på bankernas lån till den kommersiella fastighetssektorn räknat på minst 30 dagars försening med betalning på skulderna från de kommersiella fastighetsbolagen.

ANNONS

Och det är inte vilka banker som helst som målat in sig i ett hörn på grund av sin exponering mot den vacklande, kommersiella fastighetssektorn. FT uppger med hänvisning till en rapport från Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) att det rör sig om JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Gildman Sachs och Morgan Stanley.

ANNONS

Senaste nytt

Växande skuldberg av förfallna lån

Under det senaste året nästan tredubblades de förfallna lånebetalningarna från fastighetsbolagen till storbankerna, summan som nämns är 9,3 miljarder dollar.

“I den bredare amerikanska banksektorn mer än fördubblades värdet av förfallna lån knutna till kontor, gallerior, lägenheter och andra kommersiella fastigheter förra året till 24,3 miljarder dollar, upp från 11,2 miljarder dollar året innan”, skriver tidningen vidare.

USA:s banker har nu 1,40 dollar i reserver för varje dollar i förfallna kommersiella fastighetslån, vilket är en minskning från 2,20 dollar för ett år sedan, framgår det.

“Vid någon tidpunkt om de höga vakansgraderna håller i sig kommer dessa fastighetsägare inte att kunna betala sina skulder, och bankerna kommer att utmäta”, säger João Granja, professor i redovisning vid University of Chicagos Booth School of Business, till FT.

Varnar för att ljus övergår i mörker

Bill Moreland från BankRegData, som samlar in och analyserar uppgifter om långivare, varnar för att även om det såg ljust ut för bankerna för sex månader sedan har de förfallna lånen från de kommersiella fastighetsbolagen ritat om förutsättningarna.

ANNONS

Experterna och myndigheterna är överens om att bankernas kreditförluster för lånen till de pressade kommersiella fastighetsbolagen måste öka.

De amerikanska bankirerna viftar dock bort oron och lutar sig tillbaka på att banksektorn historiskt klarat att hantera förluster på lån till kommersiella fastigheter.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS