För dyrt – nu handlar svenskar i Norge i stället

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
svenskar Norge
Gränshandeln mot Norge faller kraftigt – i stället åker allt fler svenskar åt andra hållet för att handla. (Foto: TT)

Norrmännen handlar allt mindre i Sverige. Hittills i år har gränshandeln minskat med 9,1 procent och nu vänder strömmen. Svenskar handlar i Norge i stället.

Färska siffror från SSB, norska statistikcentralen, visar att gränshandeln faller. Under första kvartalet i år handlade norrmännen för 1,9 miljarder norska kronor under dagsresor utomlands, rapporterar E24.

ANNONS
ANNONS

Det är 9,1 procent mindre än under motsvarande period 2022.

Inte värt längre

Den höga inflationen i Sverige och den svaga kronan gör att norrmännen inte anser det värt att åka över gränsen och handla i samma utsträckning längre.

Att Norge haft en lägre inflation än Sverige har förstås bidragit till utvecklingen, likaså att den norska kronan gått ännu sämre än den svenska.

En minskning med 9,1 procent är naturligtvis noterbart – men jämför man med tiden före pandemin är siffrorna uppseendeväckande.

“Jämfört med första kvartalet 2019 var mängden handel vi lämnade över gränsen under samma period i år hela 52 procent lägre”, säger Kristin Aasestad, senior rådgivare hos Statistisk sentralbyrå.

ANNONS
ANNONS

Nu vänder det

SSB:s siffror visar att styrkeförhållandena mellan länderna nu håller på att vända.

Från första kvartalet 2019 till första kvartalet 2023 har priserna i Sverige på mat och alkoholfria drycker ökat med hela 29 procent, enligt siffror från den svenska statistikmyndigheten SCB.

Som jämförelse hade Norge samma period en prisökning på 15 procent på mat och alkoholfria drycker, enligt siffror från det norska konsumentprisindexet (KPI).

Åker till Norge

Det gör att svenskar nu kan söka sig till Norge för att hitta billigare mat.

“Ett tecken på att svenskarna har upplevt en kraftig prishöjning är att flera norska butiker som ligger nära gränsen till Sverige har rapporterat om en omvänd gränshandel. Fler svenskar kommer till Norge för att köpa mat som är billigare i Norge än i Sverige”, säger Aasestad.

Läs även: Den norska gränshandeln ökade rejält förra året

Läs även: Norrmän känner ”Sverigeskam” – shoppingyra uteblev

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.