Prosper Global Macro fund var i slutet av augusti upp 4,8 procent och överträffade både S&P 500 och Stoxx 600, som sjönk med 20 respektive 15 procent.

ANNONS

De senaste veckorna har amerikanska börser tyngts av omdiskuterade kommentarer från tjänstemän vid USA:s riksbank och en sämre inflation än väntat i augusti, det rapporterar CNBC.

I USA brottas investerare med utsikterna för högre räntehöjningar trots oro för en kommande lågkonjunktur. USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, tillkännagav en tredje rak höjning av räntan med 75 räntepunkter på onsdagen, det tog styrräntan upp till ett intervall på 3–3,25 procent, vilket är den högsta nivån sedan början av 2008.

Prognoser från Fed-mötet indikerade att Fed förväntar sig att höja räntorna med minst 1,25 procentenheter under sina två återstående möten i år. Investerarveteranen Patrick Armstrong är investeringschef på Plurimi Wealth och han tror att Fed på obestämd tid kommer fortsätta att höja räntan.

USA i en lågkonjunktur i början av 2023

”Jag tror att konsensus förmodligen är att Fed kommer till 4,25 procent i mars nästa år, och då förmodligen pausar. Det kommer att drivas av den amerikanska ekonomin lika mycket som av inflationsutsikterna. Jag tror att USA kommer befinna sig på gränsen till en lågkonjunktur under början av 2023, så det är svårt för mig att se Fed gå aggressivt när de väl inser att USA är ganska mycket i en lågkonjunktur eller mycket nära en lågkonjunktur”, säger Patrick Armstrong till CNBC.

Han är medförvaltare för Prosper Global Macro fund, en fond med tillgångar som slår inflationen. I slutet av augusti var fonden upp 4,8 procent och överträffade stora index i USA och Europa. Patrick Armstrong tror att den största risken på aktiemarknadenrna är vinstutsikterna som fortfarande, enligt honom, är alldeles för optimistiska.

Satsat på korta innehav

”Vi har inte sett några betydande negativa revideringar trots överväldigande bevis på en riktigt dålig ekonomisk bakgrund där konsumenternas utgifter verkligen kommer att hämmas. Marginalerna kommer att pressas och det kommer även vinsten per aktie”, säger han till CNBC.

På grund av det här har Prosper Global Macro fund tagit på sig flera korta innehav, eftersom Patrick Armstrong är säker på att värdena på dessa innehav kommer att sjunka mitt i marknadens volatilitet. Det största kortinnehavet i fonden är en satsning på 20 procent mot 10-åriga japanska statsobligationer.

”Bank of Japan äger hälften av alla obligationer som är utestående. De försöker desperat begränsa sina räntor till 0,25 procent när andra centralbanker aggressivt höjer”, säger han till CNBC

ANNONS
ANNONS

Han tillägger att Japan kommer importera inflation och att han inte kan se det som realistiskt att Bank of Japan, kan hålla räntan på 0 i tio år.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Yenen fortsätter rasa – nu kan Japan vidta åtgärder [Dagens PS]