”Bankens fondsparare är faktiskt värd ett bättre öde”, skriver Di om jättefloppen på den svenska storbanken.

annons
annons

Quantitative Equities. Så heter en anonym fondavdelning på SEB som förvaltat minst 110 miljarder kronor åt bankens kunder.

De sysslar med något som kallas kvantitativ fondförvaltning, en modell som uppenbarligen inte varit framgångsrik. Tvärtom har avkastningen varit usel.

Enkelt uttryckt låter SEB:s hemliga fondförvaltarteam datorn välja aktier och avkastningen har alltså varit exceptionellt svag, visar Dagens Industris granskning (obs, betalvägg, inloggning krävs).

”I genomsnitt har de 20 fonderna de senaste fem åren gått hela 32,5 procentenheter sämre än sina jämförelseindex visar Di:s sammanställning. Allt från minus 6,3 procents avvikelse på Hållbarhetsfond Europa till minus 61 procentenheter för Teknologifonden”, konstaterar tidningens Magnus Dagel och fortsätter:

Spararna har förlorat enorma summor

”Med tanke på den stora förvaltade volymen, det stora antalet kunder och den exceptionellt svaga utvecklingen i fonderna är det högst troligt att spararna gått miste om mångmiljardbelopp i avkastning om bara fonderna följt sina jämförelseindex. Hade fonderna slagit sina index är det ännu mer.”

SEB anser att det handlar om aktiv fondförvaltning och tar ut avgifter för det, men Di anser inte att fonderna är särskilt aktivt förvaltade med tanke på modellen som det hela bygger på.

Det ska sägas att SEB sedan ett halvår tillbaka börjat se över de så kallade kvantfonderna och att fler fonder nu övergår till renodlad aktiv förvaltning, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Magnus Dagel uppmanar dock SEB:s vd Johan Torgeby att ingripa med skärpa mot de underpresterande fonderna.

”Bankens fondsparare är faktiskt värda ett bättre öde”, menar Di:s expert.

Läs även: Stora utsläppare i SEB:s hållbarhetsfonder [DagensPS.se] »