Nu ska det prövas om han är lämplig som ny banktopp – kan ta två månader.

ANNONS

I Danmark stoppade myndigheterna tidigare den vd som Danske Bank hade utsett i spåren av penningtvättsskandalen, som tvingade den förre vd:n Thomas Borgen att avgå.

Jacob Aarup-Andersen, som skulle ta över vd-stolen i Danske Bank, ansågs ha för dålig erfarenhet och fick därför nobben av den danska finansinspektionen, skriver SvD Näringsliv och förklarar att Jens Henriksson, som utsetts till Swedbanks nye vd, ska genomgå en liknande prövning hos den svenska Finansinspektionen.

Det kan dröja upp till 60 dagar innan FI kommer fram till ett beslut, som i sin tur följer European Banking Authoritys, EBA:s, riktlinjer, framgår det.

”Det är en relativt omfattande lämplighetsprövning vi gör”, deklarerar Victoria Ericsson, presschef på Finansinspektionen, för SvD.

Unni Jerndahl, presschef på Swedbank, säger till tidningen att man ”självklart” utgår från att Jens Henriksson blir godkänd som ny vd för storbanken.

ANNONS
ANNONS

Jens Henriksson kommer närmast från jobbet som vd för Folksam, vilket också kräver ett FI-godkännande och det faktum att han fick grönt ljus av FI där bedöms öka sannolikheten för att han även blir godkänd som Swedbank-vd, enligt artikeln.

Läs även: Swedbanks nye vd får jackpot-lön [DagensPS.se] >